În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Simpozion la Sighetu Marmației
Vicariatul Ortodox Ucrainean, prin Parohia ortodoxă din Sighetu Marmației, și Uniunea Ucrainenilor din România au organizat marți, 17 iulie, un simpozion internațional, intitulat „100 de ani de la eliberarea din temnița sigheteană a cuviosului Alexie Carpatinul”. Simpozionul, dedicat unui mare misionar al credinței ortodoxe pentru Zakarpatia și Maramureș la începutul secolului 20, a avut loc la biserica ortodoxă ucraineană din Sighetu Marmației, județul Maramureș. Au susținut referate preoți din România și Ucraina.
„Anul acesta se împlinește un secol de când cuviosul Alexie Kabaliuk, numit și Apostolul Transcarpatiei, a fost eliberat din închisoarea din Sighetu Marmației, unde fusese închis de către autoritățile austro-ungare alături de alți creștini ortodocși pentru simplul motiv că a propovăduit credința ortodoxă în această regiune. Nu doar faptul că a pătimit în fosta închisoare sigheteană (în prezent Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței) îl leagă de nordul României, ci el a propovăduit, a botezat, a slujit în case particulare în unele sate din Maramureș (Remeți, Crăciunești), iar familiile care au avut contact cu el încă îi păstrează amintirea chiar la două generații distanță. Au fost prezentate referate despre viața și activitatea cuviosului Alexie, dar și despre contextul politic care a dus la condamnarea și întemnițarea sa de mai mulți, precum pr. Vitali Kemin, protopop de Iasinia, pr. Ioan Vucikan, de la Biserica Bunei Vestiri din Hust, ctitorită de către cuviosul Alexie Kabaliuk după eliberarea din închisoare, pr. vicar general Ioan Pițura, pr. protopop Ilie Albiciuc, din Lugoj, pr. dr. Nicolae Lauruc, inițiatorul simpozionului centenar. Din delegația invitaților din Ucraina a mai făcut parte și arhim. Adrian Maleta, starețul mănăstirii din satul Iza, unde se află moaștele cuviosului Alexie”, a precizat pr. Marius Lauruc.