Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Simpozion naţional de teologie la Severin
În Cetatea Severinului a avut loc săptămâna aceasta un eveniment cultural-ştiinţific de înaltă ţinută academică. În perioada 10-11 februarie, Episcopia Severinului şi Strehaiei, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, a organizat Simpozionul naţional „Slujirea lui Dumnezeu şi a oamenilor în viaţa de mănăstire şi parohie“.
Manifestarea ştiinţifică găzduită zilele acestea de Centrul eparhial din Drobeta-Turnu Severin a fost prilejuită de Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Deschiderea lucrărilor simpozionului teologic a avut loc marţi, 10 februarie, la Sala „Mitropolit Nestor Vornicescu“. În preambulul evenimentului, invitaţii au luat parte la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, în paraclisul centrului.
Comunicări ştiinţifice şi lansare de carte
Întâlnirea academică a fost deschisă prin cuvântul de binecuvântare al PS Părinte Nicodim. Ierarhul mehedinţean a arătat că menirea simpozionului este de a evidenţia lucrarea misionară a marilor părinţi, păstori de suflete şi ierarhi vrednici de amintire din trecutul Bisericii noastre. Preasfinţia Sa a prezentat comunicarea intitulată „Lupta duhovnicească în scrierile Sfinţilor Părinţi“.
La manifestarea ştiinţifică au participat cu referate ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi profesori de teologie din cadrul centrelor universitare din ţară. Moderatorul simpozionului a fost pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi de la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia.
În prima zi dedicată comunicărilor au fost lansate şi două cărţi. Prima, „Perioada Triodului pe înţelesul tuturor“, îl are ca autor pe pr. lect. univ. dr. Lucian Farcaşiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea“ a Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad. Volumul teologic a fost prezentat de pr. lect. univ. dr. Filip Albu, de la aceeaşi facultate.
Cea de-a doua carte, „Prin joc spre viaţă“, îi aparţine pr. lect. univ. dr. Ovidiu Panaite de la instituţia teologică arădeană amintită mai sus şi se adresează preoţilor, angajaţilor şi voluntarilor care lucrează în domeniul social-filantropic şi educaţional, utilă în implementarea proiectelor şi programelor derulate în parohii, protopopiate, centre eparhiale şi organizaţii nonguvernamentale.
„Ne dorim ca acest eveniment să se permanentizeze“
Unul dintre profesorii invitaţi, pr. conf. univ. dr. Constantin Băjău de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, a dat mărturie despre însemnătatea evenimentului academic. „Simpozionul de astăzi este un prilej de bucurie, mai ales că cei mai mulţi dintre preoţii acestei episcopii sunt absolvenţi ai Facultăţii de Teologie din Craiova. Ei sunt legaţi sufleteşte de viaţa acestei facultăţi şi pun în practică toate cele pe care le-au învăţat de la dascălii şcolii noastre de teologie. Îi mulţumim PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi dascăl al şcolii teologice craiovene, care manifestă o apropiere duhovnicească faţă de studenţii şi cadrele didactice ale prestigioasei instituţii de învăţământ. Ne dorim ca acest eveniment să se permanentizeze şi să devină un fericit prilej de întâlnire în frumosul oraş de pe malul Dunării a cât mai multor profesori de teologie şi slujitori ai altarelor, ca să se folosească atât ei înşişi, cât şi credincioşii acestor plaiuri“.
Comunicările ştiinţifice susţinute în cadrul Simpozionului naţional „Slujirea lui Dumnezeu şi a oamenilor în viaţa de mănăstire şi parohie“ vor fi publicate într-un volum omonim la Editura Didahia a Episcopiei Severinului şi Strehaiei.