De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Simpozion naţional despre rolul femeii creştine
Sâmbătă, 8 octombrie, la Centrul Eparhial din Timişoara a debutat simpozionul naţional intitulat "Rolul femeii creştine în păstrarea şi promovarea valorilor spirituale ale Bisericii şi poporului român".
Simpozionul a fost organizat de Societatea Femeilor Creştin-Ortodoxe din Timişoara, cu prilejul aniversării a 20 de ani de activitate în sânul Bisericii. Evenimentul a întrunit femei de la asociaţii şi organizaţii similare din Caransebeş, Craiova, Iaşi, Galaţi, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea şi Baia Mare, precum şi reprezentante ale organizaţiilor de femei de pe lângă bisericile tradiţionale din Timişoara. Din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, au participat ca reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Timişoarei preot Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi preot Zaharia Pereş, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei. Lucrările simpozionului au debutat cu săvârşirea unui Te Deum în biserica cu hramul "Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş", din incinta Reşedinţei mitropolitane, iar apoi au continuat în sala de festivităţi a Centrului Eparhial. În prima parte a întâlnirii, prof. Doina Seracin, preşedinta Societăţii Femeilor Ortodoxe din Timişoara, a adresat un cuvânt de bun-venit invitaţilor şi a făcut o prezentare pe scurt a activităţii desfăşurate de-a lungul celor 20 de ani de existenţă. Apoi a avut loc acordarea de diplome reprezentanţilor asociaţiilor şi organizaţiilor din ţară, din partea Mitropoliei Banatului, pentru eforturile depuse în slujba Bisericii prin activităţile social-filantropice şi cultural-caritative organizate în sprjinul persoanelor nevoiaşe. În a doua parte a simpozionului, au avut loc prezentările referatelor, întocmite pe baza temei întâlnirii "Rolul femeii creştine în păstrarea şi promovarea valorilor spirituale ale Bisericii şi poporului român". Dintre lucrările prezentate amintim "Mame şi soţii de voievozi şi domnitori români - modele de dăruire şi curaj întru apărare credinţei ortodoxe", suţinută de conf. dr. Aurora Miloş din Timişoara, "Femeia creştină şi păstrarea valorilor spirituale", susţinută de prof. Dorina Coste din Caransebeş, precum şi "Glasul femeii ortodoxe", susţinută de prof. Adriana Bursuc din Craiova. Simpozionul a continuat duminică, 9 octombrie, cu participarea credincioaselor la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Timişeni-Şag, oficiată de Arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din cuprinsul Eparhiei Timişoarei.