Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Simpozion studenţesc dedicat Anului omagial
În zilele de 27 şi 28 martie 2013 s-au desfăşurat la Arad lucrările Simpozionului Naţional Studenţesc, pus sub genericul: „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena - contextul istoric, teologic şi cultural al epocii lor“.
Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, la iniţiativa cadrelor didactice şi a studenţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea“ din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad. Acesta se înscrie în şirul manifestărilor omagiale de anul acesta, dedicate de către Patriarhia Română împlinirii a 1700 de ani de la proclamarea Edictului de la Mediolanum. Programul a debutat miercuri, 27 martie, cu o slujbă Te Deum, în capela facultăţii, la care a participat IPS Arhiepiscop Timotei, împreună cu profesorii, invitaţii şi studenţii participanţi la această manifestare academică. În deschiderea festivă, pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul facultăţii din Arad, a salutat prezenţa chiriarhului la acest simpozion, arătând că „facultatea arădeană se înscrie, de două decenii încoace, în rândul instituţiilor de învăţământ superior teologic care promovează o vie cercetare, prin organizarea de conferinţe axate pe teme de interes pentru Biserica şi societatea românească, încât tema propusă aduce în dezbatere personalităţi şi evenimente care au marcat istoria Balcanilor“. În acelaşi registru al mulţumirilor a fost apreciată şi prezenţa oaspeţilor, studenţi de la cele mai reprezentative facultăţi de teologie din Patriarhia Română, acestora fiindu-le transmis un cuvânt de salut către dascălii şi colegii lor. Înalt Preasfinţitul Timotei, unul dintre foştii dascăli ai academiei arădene, specializat tocmai în probleme de patrologie şi istorie bisericească universală, a evocat câteva dintre multiplele aspecte ale atitudinii Sfântului Împărat Constantin cel Mare faţă de Biserica lui Hristos, îndreptând atenţia asistenţei spre o înţelegere în duh a acţiunilor sale, după modelul propus de imnografia bisericească ce-i este închinată, dincolo de toate controversele pe care cercetarea istoriografică actuală le propune. A urmat la cuvânt conf. dr. Cristinel Ioja, preşedintele Senatului Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad, iar apoi, în numele organizatorilor, diac. lect. dr. Caius Cuţaru, a mulţumit şi el studenţilor şi masteranzilor care s-au implicat în această acţiune, prin referatele lor şi prin sprijinul organizatoric, care le creează premisele unei preocupări dedicate cercetării academice viitoare. Lucrările au continuat, în cele două zile programate, cu prezentarea referatelor pregătite de masteranzi şi studenţi. Acestea au fost urmate de interesante dezbateri, finalizate cu evidenţierea câtorva concluzii.