Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Simpozion teologic internațional la Caransebeș
La Caransebeș au debutat luni, 6 mai, în Sala de festivităţi „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului eparhial, lucrările Simpozionului internațional „Comuniune şi comunităţi: jertfă, slujire, spiritualitate”, organizat de Eparhia Banatului Montan în cadrul Evenimentului „Zilelor Credinței și Culturii”. Simpozionul a fost prefațat duminică, 5 mai, de vernisarea Expoziţiei foto-documentare „Episcopia Caransebeșului, răstignire și înviere (70 de ani de la desființare și 25 de ani de la reînființare)” în Muzeul „Episcop Dr. Elie Miron Cristea” al Eparhiei Caransebeşului, în prezența ierarhilor care au slujit în Duminica Tomii la Catedrala Episcopală.
Înainte de comunicările în plen şi cuvintele de binecuvântare ale ierarhilor prezenţi, Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului a susținut un recital de pricesne specifice perioadei pascale, iar un grup de elevi seminariști a prezentat un moment folcloric, având ca temă satul românesc. Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, au susținut comunicări având ca temă Anul omagial și Anul comemorativ 2019 în Patriarhia Română.
„Dacă răsfoim istoria neamului nostru o să găsim o cultură care are dimensiuni cosmice în una dintre cele trei «academii» ce se află în satul românesc: Familie, Școală și Biserică. Marile bătălii nu s-au dat pe câmpurile de luptă, ci în conștiința unui om și a unei națiuni. Astăzi suntem obișnuiți să analizăm efectele acțiunii militare a unor state împotriva altora, neglijând faptul că bătăliile din spațiul cultural de multe ori pe termen mediu și lung au efecte devastatoare. Avem ca nație atâta minte câtă cultură avem, în spațiul mental al unui neam se plămădește viitorul lui. În cultură se ascund marile taine ale unui neam, iar taina neamului nostru este sfântă deoarece creștinismul a sfințit mintea și cultura neamului nostru dintru început”, a spus Mitropolitul Banatului.
De asemenea, au fost lansate și volumele „Simpozionul Unitate şi Dăinuire. Centenar România Mare 1918-2018” și „Conferinţa Naţională Biserică și Națiune la românii din Banat şi Transilvania. Episcopul Elie Miron Cristea şi Marea Unire”.
Pentru rezultatele activităților de excepție în diferite domenii ale vieții bisericești și civile în sprijinul Bisericii, părintele prof. univ. dr. Sorin Cosma a primit la final din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”, distincție înmânată de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.