De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Simpozionul „Casa de Acasă” în Episcopia Hușilor
Asociația culturală „Virgil Caraivan” din localitatea Șuletea, județul Vaslui, a organizat sâmbătă, 2 octombrie 2021, simpozionul „Casa de Acasă”, eveniment la care au participat și Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, informează Biroul de presă al Episcopiei Hușilor.
Gazda și organizatorul evenimentului a fost profesorul universitar emerit Laurențiu Șoitu, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educaţiei din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
În prima parte a zilei, soborul de clerici a săvârșit un Te Deum și o slujbă de binecuvântare a „Școlii haretiene” din localitatea Șuletea - clădire restaurată integral cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui, la inițiativa profesorului Laurențiu Șoitu, și care adăpostește o expoziție permanentă de obiecte bisericești de pe teritoriul comunei, date și documente ale școlii din localitate și o secțiune dedicată cunoscutului om de cultură Virgil Caraivan, originar din aceste locuri.
A urmat în sala Casei de Cultură din localitate simpozionul „Casa de Acasă”, cu prezență atât fizică, cât și online, de pe mai multe meridiane ale lumii.
În cadrul acestuia, PS Părinte Episcop Ignatie a susținut comunicarea intitulată „Acasă - matricea iubirii şi softul plinătăţii”.
„Degradarea morală sau anemierea iubirii de patrie nu va putea smulge niciodată dragostea sau nostalgia după cele de acasă. Pentru că acasă e sinonim cu siguranţa, intimitatea, căldura, familiaritatea, comuniunea, smerenia, credinţa şi nevinovăţia copilăriei. Tristeţea unei copilării nefericite sau lipsa unui cămin familial adecvat nu diminuează cu nimic din forţa a ceea ce înseamnă acasă. Tot va rămâne ceva din flacăra de dragoste care ne-a încălzit copilăria sau adolescenţa. Tot va rămâne ceva din plinătatea clipelor de bucurie şi împlinire sufletească pe care le-am trăit acasă lângă cei dragi”, a arătat ierarhul de Huși.
PS Părinte Episcop Antonie a vorbit celor prezenți despre Basarabia, revenirea acasă și rolul Bisericii românești din stânga Prutului în păstrarea și promovarea identității naționale.
În semn de prețuire, PS Părinte Episcop Ignatie a oferit domnului profesor Laurențiu Șoitu Crucea episcopală „Episcopul Grigorie Leu”.