Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Simpozionul de muzicologie bizantină, la final
La Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (UNMB) s-a desfăşurat, în perioada 19-21 septembrie 2016, Simpozionul Internaţional de Muzicologie Bizantină. Evenimentul a fost dedicat marii personalităţi a muzicii bizantine Petru Lampadarie Peloponesiu și a reunit specialişti în domeniu din patru ţări.
Timp de trei zile, în care au avut loc mai multe conferinţe, dar şi momente muzicale, specialişti în domeniu din patru ţări (Grecia, Turcia, Germania şi România) s-au reunit pentru a analiza opera muzicală laică a lui Petru Lampadarie Peloponesiu. „Este un eveniment academic de înaltă ținută. Este vorba de o întâlnire al cărei centru îl constituie opera muzicală laică a lui Petru Lampadarie Peloponesiu. El este unul dintre cei mai importanți compozitori bizantini și în același timp cel mai important autor deopotrivă de muzică bizantină și de muzică laică. Pentru tradiția muzicală românească trebuie spus că opera sa în totalitate se află în manuscrisele și în tipăriturile dascălilor noștri de muzică eclesiastică. Este vorba de Macarie ieromonahul, Anton Pann sau Dimitrie Suceveanul”, a spus prof. Nicolae Gheorghiță, prorectorul Universității Naționale de Muzică din București.
Luni, 19 septembrie, la Sala „George Enescu” a UNMB, Formația de muzică bizantină „Psalmodia” a aceleiași instituții a susţinut un concert. Dirijori au fost arhid. lector univ. dr. Gabriel Oprea și prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță. La evenimentul de luni a fost invitat şi Corul „Cantate Domino” al Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București, dirijat de pr. Marian Colțan, arhid. Răzvan Ștefan și arhid. Nifon Constantin. De asemenea, ieri, 21 septembrie, la Studioul de Operă al UNMB, Formaţia de muzică veche „Anton Pann”, dirijată de dr. Constantin Răileanu, a susţinut un concert. „La acest simpozion au fost invitaţi teoreticieni şi practicieni din patru ţări, care au abordat, cercetat şi analizat opera muzicală laică a lui Petru Lampadarie Peloponesiu. Acesta a compus foarte multă muzică religioasă, o parte din ea regăsindu-se şi astăzi în repertoriile Bisericii noastre. În acelaşi timp, el a compus foarte multă muzică fanariotă. Toate aceste repertorii au fost inventariate, pornind de la sursele muzicale manuscrise şi de la relatările de epocă. Am încercat pe cât a fost posibil să recuperăm multe dintre cântările aflate în manuscrise, dovadă că aproape toţi cei prezenţi la simpozion au interpretat aceste piese. Trebuie să vă spun că aceasta este prima abordare muzicologică a operei muzicale laice a lui Petru Lampadarie Peloponesiu”, ne-a declarat prof. Nicolae Gheorghiță, prorectorul UNMB. Simpozionul Internațional de Muzicologie Bizantină a fost organizat de UNMB, împreună cu Facultatea de Muzică a Universității din Atena, în colaborare cu Arhiepiscopia Bucureștilor, Mănăstirea Radu Vodă și Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul”.