La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Simpozionul internațional „Explorări în tradiţia biblică românească și europeană”
În perioada 18-20 mai, la Iași, se va desfăşura a 12-a ediţie a Simpozionului internațional „Explorări în tradiţia biblică românească şi europeană”, organizat de Centrul de Studii Biblico-Filologice „Monumenta linguae Dacoromanorum”, Asociaţia de Filologie şi Hermeneutică Biblică din România, Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române - filiala Iaşi, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei și Primăria municipiului Iaşi, informează doxologia.ro.
Peste 50 de specialişti în studii biblice din ţară şi din străinătate vor dezbate aspecte privind editarea, traducerea, circulaţia şi receptarea textelor sacre în limba română şi în alte limbi, vechi sau moderne. În cadrul ședinţei de deschidere a lucrărilor simpozionului, care va avea loc joi, 18 mai (ora 9:00), în Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, vor lua cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, și alți invitați.
Va urma o sesiune de comunicări, deschisă de prof. dr. Sebastian Brock cu lucrarea „Changing Attitudes to Biblical Translation, Greek and Syriac: 3rd Century BCE to 7th Century CE”; dr. Vladan Trijić - „Manuscript Research in the National Library of Serbia. (An Overview)”, și prof. dr. Eugen Munteanu - „Psaltirea în versuri a Mitropolitului Dosoftei, trepte ale inventivităţii poetice”. Simpozionul este structurat pe secțiuni tematice: problematica filologică, problematica traductologică, hermeneutică biblică și istoria receptării textelor sacre. Pe parcursul simpozionului, Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iași va găzdui expoziţia de miniaturi realizate în Atelierul de caligrafie şi pictură „Mitropolit Anastasie Crimca” al Mănăstirii Dragomirna.
Evenimentele pot fi urmărite și online la adresa zoom: (meeting ID: 826 3546 8811, passcode: MLD), sau pe Facebook.