La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Simpozionul „Istorie, Cultură și Spiritualitate în Banat”, la Timișoara
La Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, din capitala Banatului, s-a desfășurat în perioada 5-7 noiembrie simpozionul „Istorie, Cultură și Spiritualitate în Banat”, ediția a II-a. Tema din acest an a fost „150 de ani de la înveșnicirea Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna și 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Nicolae Corneanu”.
Deschiderea oficială a lucrărilor simpozionului, la care au participat academicieni, profesori universitari, teologi și laici, istorici, cercetători, preoți, a avut loc în sala de festivități a noului Centru pentru tineret din incinta Reședinței mitropolitane. În debutul acestei manifestări științifice, Corul studenților teologi din Timișoara a susținut un minirecital de cântări bisericești.
După cuvântul de bun-venit adresat participanților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a creionat profilul teologic, cultural, social și național al Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna și rolul important pe care l-a avut Mitropolitul Nicolae Corneanu în viața bisericească a Mitropoliei Banatului. Despre personalitatea complexă a Mitropolitului Nicolae a vorbit și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Comunicările în plen au fost susținute de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Aradului, acad. Ioan Bolovan, Cluj-Napoca, și acad. Ion Păun Otiman, președinte de onoare al filialei Timișoara a Academiei Române.
În continuare, lucrările s-au desfășurat pe trei secțiuni: Secțiunea I-a, „150 de ani de la înveșnicirea Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna”; Secțiunea a II-a, „100 de ani de la nașterea Mitropolitului Nicolae Corneanu”; Secțiunea a III–a, „Istorie Eclesiastică Bănățeană”.
Organizatorii evenimentului au fost Mitropolia Banatului, filiala Timișoara a Academiei Române, Asociația cultural-filantropică „Ioan Oprea” Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș; acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Timiș prin programul „Tim Cultura 2023”, conform mitropolia-banatului.ro.