Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Simpozion „Monumentul. Tradiție și Viitor” la Iași
La Iași, a avut loc deschiderea inaugurală a celei de-a XXV-a ediții a Simpozionului Internațional „Monumentul - Tradiție şi Viitor”. Timp de trei zile, specialiști de prestigiu din cadrul Ministerului Culturii, Academiei Române, Institutului Național al Patrimoniului, Uniunii Naționale a Restauratorilor Monumentelor Istorice, personalități din institute de cercetare și universități din țară și străinătate vor prezenta referate și vor discuta pe diverse aspecte din domeniile cercetării, conservării şi restaurării monumentelor istorice.
Deschiderea simpozionului a avut loc miercuri, 4 octombrie, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, în prezența organizatorilor și a autorităților centrale și locale, urmând ca lucrările pe secțiuni să se desfășoare la Palatul Braunstein din centrul municipiului.
În deschiderea evenimentului, Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași, a transmis un cuvânt de bun venit la cea de-a 25-a aniversare a simpozionului: „După un sfert de veac, se resimte sentimentul recunoștinței sincere față de cei de ieri, față de cei de mâine care vor duce crezul nostru mai departe. Totodată, îmi exprim și gândurile de înaltă gratitudine fiecăruia în parte și tuturor deopotrivă. Spuneam că alături, încă de la prima ediție, a fost și ne-a încurajat Mitropolia Moldovei și Bucovinei, începând cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, continuând ani buni de zile cu Înaltpreasfinția Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Un organizator constant care a înțeles și a avut încredere deplină în scopul acestui simpozion”.
Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adresat participanților un cuvânt de salut și binecuvântare, subliniind totodată importanța aducerii la suprafață a unor monumente pierdute: „Se cuvine astăzi, în mod special, să privim partea plină a paharului, pentru că nu este an lăsat de Domnul ca în fiecare județ, în fiecare parte a țării să nu te bucuri pentru că au fost aduse la suprafață monumente frumoase. În fiecare an sunt inaugurări după restaurări, în fiecare an sunt semnate contracte pentru anii care vin, în fiecare an instituțiile implicate în această lucrare gândesc care să fie modalitatea de abordat pentru ca și în anii viitori să apară noi proiecte și noi șantiere în acest areal”.
În semn de apreciere pentru munca depusă în cadrul acestui simpozion, Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași, a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”.
Conform organizatorilor, manifestarea reunește specialiști de prestigiu din cadrul Ministerului Culturii, Academiei Române, Institutului Național al Patrimoniului, din institute de cercetare și universități din România și din străinătate, muzee, specialiști din domeniile cercetării, conservării şi restaurării monumentelor istorice.