În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Simpozionul național dedicat Episcopului Gherasim Putneanul
Cunoscut pentru autoritatea omoforului și smerenia arhiereului, numit bunicul de la Bogdana, vrednic păstor al turmei încredințate de Mântuitorul Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Gherasim Putneanul a fost comemorat în această perioadă în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, eparhie pe care a slujit-o în calitate de episcop-vicar vreme de 12 ani, cu dedicare, jertfă și dragoste.
Organizată cu binecuvântarea și la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la împlinirea unui secol de la nașterea arhiereului Gherasim Putneanul și la douăzeci de ani de la plecarea în veșnicie, manifestarea culturală desfășurată între 4 și 7 decembrie 2024 a debutat cu lansarea filmului „O viață sub semnul Crucii, Episcopul Gherasim Putneanul”, realizat de TRINITAS TV, televiziunea Patriarhiei Române.
Joi, 5 decembrie 2024, a fost data începerii Simpozionului Național „Dimensiunea teologică, culturală și spirituală a operei Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul”.
Evenimentul desfășurat sub egida Centrului de Studii și Documentare Crimca, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, a început cu rugăciune, prin săvârșirea unui Te Deum, în biserica mare a Mănăstirii Putna, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților; în prezența Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; a Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; a numeroși clerici, credincioși și invitați speciali.
La Casa „Iacob Putneanul” a urmat sesiunea inaugurală a Simpozionului Național „Dimensiunea teologică, culturală și spirituală a operei Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul”, moderată de pr. Constantin-Ciprian Blaga, consilier al Sectorului cultural al Centrului eparhial Suceava.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a lecturat mesajul transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Episcopul-vicar Gherasim Putneanul - un chip luminos peste timp”. Prezentând o parte dintre cele mai importante momente din biografie, a fost conturat portretul venerabilului slujitor al Bisericii.
Cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și inițiator al evenimentului, „Un suflet nobil tăinuit sub o pălărie șaguniană”, a fost prezentat de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul. Chiriarhul locului a descris cea dintâi întâlnire cu omul rugăciunii, reliefând totodată însușirile și virtuțile pe care le-a lucrat în viața sa pământească.
Preasfințitul Părinte Episcop Macarie le-a împărtășit celor prezenți din scumpele amintiri care îl leagă de ierarhul bun al Bucovinei.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit apoi despre parcursul ca monah, stareț și, în cele din urmă, ca arhiereu al vlădicăi Gherasim, iubitor de Dumnezeu, suflet ce s-a hrănit din rugăciune precum pomul din apa cea vie.
Gazda acestui eveniment, arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a prezentat însemnările Preasfințitului Părinte Gherasim făcute în Cărțile de Aur ale Mănăstirii Putna, două dintre acestea păstrând mai multe adnotări.
Prin telefon, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a evocat personalitatea Preasfințitului Părinte Gherasim, împărtășind din prețioasele amintiri care îl leagă de acesta, fiindu-i naș de arhierie - prin mâna-i caldă și binecuvântătoare.
Au urmat lansarea și distribuirea volumelor dedicate evenimentului, cinci cărți publicate la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Evenimentul cultural-teologic care se înscrie în șirul manifestărilor dedicate „Anului centenar Episcop Gherasim Putneanul” a continuat în sala de conferințe a Casei „Sfântul Ierarh Nicolae” cu două sesiuni de comunicări moderate de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, respectiv arhim. Melchisedec Velnic.
Vineri, 6 decembrie 2024, în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, vrednicul Episcop-vicar al Bucovinei a fost pomenit la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava - Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, la Mănăstirea Putna, al cărei stareț a fost în perioada 1962-1977, la Mănăstirea Cămârzani, ctitoria de suflet, precum și la Mănăstirea Bogdana, reședința sa episcopală.
Tot în această zi au avut loc un moment comemorativ la Școala Gimnazială „Episcop Gherasim Putneanul” din Vadu Moldovei, ceremonia de denumire a unei străzi din municipiul Rădăuți „Strada Episcop Gherasim Putneanul (1924-2024)” și vernisarea expoziției itinerante „Episcopul Gherasim Putneanul. Excurs biografic (30 mai 1924 - 06 decembrie 2004)” în Muzeul Mănăstirii Bogdana.