IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Simpozionul „Restitutio es” la muzeul eparhial din Galați
A 4-a ediţie a simpozionului de comunicări ştiinţifice „Restitutio es” a avut loc în perioada 3-4 octombrie 2019 la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc joi, 3 octombrie, în sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu” a muzeului eparhial, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Ierarhul a adresat un cuvânt de binecuvântare, subliniind importanţa unor astfel de manifestări cultural-ştiinţifice şi bucuria de a avea la Galaţi reprezentanţi de seamă din domeniul restaurării. De asemenea, ierarhul a vorbit despre valoarea spirituală, culturală şi materială a obiectelor de patrimoniu pe care ţara noastră le deţine şi despre munca benefică pe care restauratorul o face pentru întreaga umanitate.
Evenimentul organizat de muzeul eparhial în parteneriat cu Asociaţia Conservatorilor şi Restauratorilor din România a reunit specialişti şi experţi din domeniul conservării şi restaurării, precum şi artişti, cadre didactice, oameni de cultură, studenţi şi masteranzi de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Secţia Artă sacră, şi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei”, Secţia Patrimoniu cultural.
Participanţii la simpozionul „Restitutio es” de la Galați au susținut în cele două zile 14 lucrări ştiinţifice, repartizate pe cele patru domenii de activitate: restaurare icoană, restaurare carte, restaurare pictură pânză şi sculptură, restaurare metale, textile, ceramică, investigaţii şi conservare. Lucrările vor fi publicate într-un album.
Această întâlnire se înscrie în seria manifestărilor organizate în Eparhia Dunării de Jos în Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti în Patriarhia Română.