De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sinaxă în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei
Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a avut loc vineri, 12 iulie, în biserica mare a mănăstirii buzoiene Răteşti. Întâlnirea dintre reprezentanţii mănăstirilor şi schiturilor a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.
Deoarece a fost prima sinaxă a stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei prezidată de Înaltpreasfinţia Sa, aceasta a constituit şi un prilej de cunoaştere reciprocă. Înaltpreasfinţitul Ciprian a vorbit în cuvântul inaugural despre rigoarea şi exigenţele vieţii monahale. „Scopul retragerii cuiva într-o mănăstire sau într-un schit este acela de a trăi o viaţă de comuniune permanentă, în primul rând cu Dumnezeu şi cu sfinţii Săi. Deşi se numesc monahi (cuvântul «monahos» înseamnă singur), aceştia nu trăiesc singuri. Ei sunt singuri în chilie, dar prin rugăciune sunt permanent într-o comuniune cu Dumnezeu şi apoi în comuniune cu cei din jur, cu cei care constituie noua lor familie, cu cei pe care i-au părăsit în lume, dar pe care îi poartă în rugăciune în permanenţă. Un monah care nu se roagă şi care nu face ascultare de chiriarh, de stareţ, de duhovnic, acela nu se poate numi călugăr (kalogheros, bătrân bun, bătrân cu viaţă îmbunătăţită), şi aici nu ne referim doar la vârstă, deoarece înţelepciunea bătrânului şi-o poate însuşi şi tânărul care şi-a înţeles menirea, şi-a înţeles scopul vieţii sale“, a precizat Înaltpreasfinţitul Ciprian.
În cadrul întâlnirii au fost aduse în discuţie probleme de ordin duhovnicesc, administrativ, liturgic, cultural şi disciplinar din spaţiul monahal al arhiepiscopiei. Lucrările sinaxei au fost precedate de oficierea Sfintei Liturghii.
În Biserica Ortodoxă Română sinaxa monahală este convocată de chiriarhul unei eparhii, cel puţin o dată pe an, pentru analizarea problemelor specifice, promovarea schimbului de experienţă duhovnicească şi administrativă şi adoptarea de măsuri adecvate în scopul îmbunătăţirii vieţii şi disciplinei monahale. La aceste sinaxe monahale eparhiale pot fi chemaţi şi duhovnicii de mănăstiri, când se consideră necesar, conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române.