La Biserica Domnească „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal din centrul Capitalei, a avut loc joi seară, 16 ianuarie 2025, tradiționala procesiune până la troița amplasată pe locul fostei
Sinaxa monahală din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului
La Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești, județul Cluj, a avut loc joi, 10 octombrie, sinaxa monahală în cadrul căreia s-au întâlnit stareții, starețele, duhovnicii și toți viețuitorii care se nevoiesc în mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
În biserica așezământului monahal, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârşit Sfânta Liturghie, iar răspunsurile liturgice au fost date de obștea maicilor de la Mănăstirea Florești și de la Mănăstirea Cășiel.
Părintele Episcop-vicar Benedict Bistriţeanul a afirmat că Sfânta Liturghie este centrul vieții monahale, momentul suprem al întâlnirii cu Dumnezeu și al împărtășirii din Trupul și Sângele Domnului. Ierarhul i-a îndemnat pe monahi să-și trăiască viața în conformitate cu Evanghelia Domnului Hristos, punând accent pe rugăciune, nevoință și ospitalitate, subliniind că ospitalitatea față de cei care vin la mănăstire este o parte esențială a misiunii monahale.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a deschis și a prezidat lucrările sinaxei şi le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, pornind de la versetul scripturistic: „Pentru că tot ce este în lume, adică pofta trupului, pofta ochilor și trufia vieții, nu sunt de la Tatăl, ci sunt din lume” (I Ioan 2, 16). Ierarhul a subliniat importanța nevoinței în lupta împotriva patimilor și în susținerea misiunii Bisericii, vorbind despre asumarea celor trei voturi monahale - sărăcia, fecioria și ascultarea - cu ajutorul cărora monahul se luptă împotriva a trei mari patimi din această lume: iubirea de avere, iubirea de plăcere și iubirea de mărire.
Mitropolitul Clujului a subliniat şi rolul central al rugăciunii în viața monahală și impactul pe care aceasta îl are asupra întregii lumi. El i-a îndemnat pe călugări să-și intensifice viața de rugăciune și să nu neglijeze participarea la Sfânta Liturghie.
Ieromonahul Efrem Crișan, duhovnicul Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda, a susținut prelegerea „Misiune creștină ajutată de rugăciunile și nevoința călugărilor”.
Sinaxa a fost moderată de arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, care a rostit un cuvânt duhovnicesc și a făcut câteva anunțuri de ordin administrativ și pastoral-misionar. Totodată, a mulțumit stareței Mănăstirii Florești, stavrofora Teodora Câmpan, alături de întreaga obște, pentru ospitalitate.
Părintele Mitropolit Andrei le-a dăruit tuturor celor prezenți cartea „Chiriacodromion contemporan”, apărută la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului, fiind semnată de Înaltpreasfinția Sa.