La Biserica Domnească „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal din centrul Capitalei, a avut loc joi seară, 16 ianuarie 2025, tradiționala procesiune până la troița amplasată pe locul fostei
Sinaxă monahală în Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului
La Mănăstirea Glavacioc din judeţul Argeş, aşezare istorică ce datează din secolul al XV-lea, s-a desfăşurat miercuri, 4 septembrie, cu binecuvântarea şi sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Calinic, sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, informează eparhiaargesului.ro. După oficierea Sfintei Liturghii şi vizitarea ansamblului monahal, s-au analizat temeiurile de pe ordinea de zi. Părinţii stareţi şi maicile stareţe au prezentat o dare de seamă asupra activităţii mănăstirilor şi schiturilor. În cadrul lucrărilor, s-a pus accent pe dezvoltarea activităţilor filantropice din mănăstiri şi schituri, în acest sens înfiinţându-se o condică unde vor fi trecute toate ajutoarele financiare sau materiale, acordate celor aflaţi în nevoi. De asemenea, au fost abordate şi aspecte economice legate de construcţiile care se desfăşoară pe teritoriul eparhiei în cadrul mănăstirilor. În acest sens s-a evidenţiat posibilitatea încadrării activităţilor din aşezămintele monastice în bugetele locale ale primăriilor din fiecare comună şi oraş, conform noilor hotărâri guvernamentale emise la sfârşitul lunii august.
Mănăstirea Glavacioc, locul unde s-a desfăşurat sinaxa, a fost ctitorită în timpul domnitorului Mircea cel Bătrân, fiind refăcută de mai multe ori de-a lungul timpului. În perioada comunistă, mănăstirea a fost transformată în biserică de mir. În 1991, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Calinic al Argeşului şi Muscelului, mănăstirea este redeschisă, având ca stareţ pe ieromonahul Claudiu Casian Creţu. Procesul de restaurare a mănăstirii continuă şi astăzi.