De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sinaxă monahală în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei
În Aula brâncovenească a Palatului arhiepiscopal din Buzău a avut loc marți, 27 martie, sinaxa stareților, starețelor și duhovnicilor din mănăstirile și schiturile Eparhiei Buzăului și Vrancei. Întâlnirea prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a fost dedicată Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat rolul pe care l-a avut Biserica Ortodoxă Română în timpul Primului Război Mondial, dar și după aceea, prin slujitorii ei, preoți, monahi și monahii.
„Este suficient să ne aducem aminte de cei peste 250 de clerici care au slujit în armată, atunci punându-se și bazele clerului militar cu primul preot, Constantin Nazarie. În cei doi ani de război în care a fost implicată țara noastră, în condiții foarte grele, pe front au ajuns și foarte multe călugărițe, sub emblema Crucii Roșii, care au ajutat efectiv, în spatele frontului, prin îngrijirea răniților. Așadar, nimeni nu poate să conteste implicarea Bisericii Ortodoxe Române în Primul Război Mondial și, apoi, chiar în acțiunile premergătoare actului istoric de la 1 Decembrie 1918”, a spus ierarhul locului. Ședința a continuat cu prezentarea referatului „Contribuția clerului ortodox și a monahilor la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918” de către arhim. Sofian Ardelean, duhovnicul Schitului Soveja din județul Vrancea. În ultima parte a sinaxei, arhim. Teoctist Basarab, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, a amintit principalele probleme de ordin administrativ, disciplinar și duhovnicesc întâlnite în așezămintele monahale, după care s-au făcut propuneri de îmbunătățire a vieții mănăstirești.