Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Sinaxă monahală în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului
La Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a avut loc marți, 12 martie 2024, Sinaxa stareților și a starețelor din mănăstirile și schiturile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, chiriarhul locului.
Ziua de marți, 12 martie 2024, a fost prilej de întâlnire în Sinaxa anuală a celor 34 de părinți stareți și maici starețe de la cele 23 de mănăstiri și 11 schituri de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, informează Biroul de presă al eparhiei.
Prima parte a întâlnirii a stat sub semnul comuniunii liturgice, soborul stareților și duhovnicilor săvârșind Sfânta Liturghie sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. La momentul liturgic specific au fost pomeniți în rugăciune părinții stareți trecuți în veșnicia lui Dumnezeu care au ctitorit așezăminte monahale sau care prin cuvânt și faptă au asigurat paternitate spirituală fiilor și fiicelor lor duhovnicești.
La finalul Sfintei Liturghii, protosinghelul Ghenadie Catargiu, starețul Mănăstirii „Sfântul Nectarie de Eghina”, Plopana, a fost hirotesit de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim în treapta de arhimandrit. Apoi, Înaltpreasfinția Sa a adresat un scurt cuvânt, precizând importanța acestor întâlniri în contextul secularizant al societății actuale, dar și dificultățile cu care se confruntă așezămintele monahale.
În cea de-a doua parte a evenimentului, membrii Sinaxei s-au reunit în sala de ședințe a Centrului eparhial pentru a participa la secțiunea lucrativă a întâlnirii, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.
Ședința a fost deschisă de părintele arhimandrit Nicolae Dănilă, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, care a mulțumit invitaților pentru prezență și a prezentat subiectele propuse spre dezbatere pe ordinea de zi.
Apoi, monahia Irina Nedelcu, ostenitoare în soborul maicilor de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”-Diaconești, a dat citire referatului „Tămăduirea sufletului și a trupului în Ortodoxie”, întocmit pentru această întâlnire în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și al Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.
Părintele vicar eparhial Pimen Costea, moderatorul întâlnirii, a precizat câteva aspecte referitoare la dimensiunea duhovnicească a bolii și asumarea nevoințelor de către monahul de astăzi, aducând mărturii din viața sfinților cuvioși și pilda de viețuire a marilor duhovnici contemporani. În cadrul întâlnirii au mai fost dezbătute și ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la viața monahală, chestiuni administrative și alte probleme ce privesc activitatea curentă a mănăstirilor.
În dialogul inițiat între ierarh și cei prezenți au fost aduse în discuție provocări diverse cu care se confruntă viața monahală eparhială și au fost găsite soluții pentru rezolvarea acestora, în conformitate cu exigențele legii civile și bisericești actuale.
În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat mulțumirea față de modul în care se desfășoară activitatea monahală în mănăstirile eparhiei și despre profilul duhovnicesc al monahului mileniului al treilea care împlinește poruncile Evangheliei și își asumă crucea nevoințelor privind spre Învierea lui Hristos.