De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sinaxă monahală în Eparhia Buzăului și Vrancei
Marți, 14 februarie, la Mănăstirea Brazi din județul Vrancea, a avut loc sinaxa monahală a stareților, starețelor și duhovnicilor din mănăstirile și schiturile Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Stareții, starețele și duhovnicii din eparhia de la Curbura Carpaților s-au reunit marți la Mănăstirea Brazi din Vrancea, veche ctitorie monahală a Sfântului Ierarh Teodosie de la Brazi, unde se află și moaștele acestui sfânt. La întâlnirea prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, a participat și părintele arhimandrit Teoctist Basarab, exarhul mănăstirilor din eparhie.
În cuvântul adresat călugărilor și maicilor, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre vocația autentică pentru viața monahală și despre voturile pe care și le-au asumat cei ce au ales, din convingere proprie și în cunoștință de cauză, să viețuiască într-o mănăstire, și anume castitatea, sărăcia și ascultarea. De asemenea, chiriarhul a adus o serie de lămuriri cu privire la hotărârile Sinodului din Creta și a subliniat importanța păstrării păcii și unității Bisericii, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial.
„Ne-am gândit să abordăm o temă care a mai fost tratată și la alte sinaxe, pentru că niciodată nu vom epuiza subiecte care țin strict de viața monahală, cu privire la vocația autentică pentru o astfel de viețuire, cu privire la voturile pe care cineva și le-a asumat când s-a decis să urmeze această cale din convingere și în cunoștință de cauză. Ne referim la cele trei voturi monahale: castitatea, sărăcia liber-consimțită și ascultarea. Dacă primele două țin mai mult de scaunul spovedaniei și duhovnicul își cunoaște penitentul mai bine decât oricine altcineva și îl poate sfătui și îndruma spre îndeplinirea lor, se constată că cea mai mare problemă și cauza primordială a scăderii calității vieții monahale și a vieții sociale în întregime este neascultarea. Întreaga societate prosperă când se respectă o ierarhie, și ierarhia, în orice domeniu, pune accent pe ascultare”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian. Printre subiectele dezbătute la sinaxă s-au numărat și unele probleme de ordin duhovnicesc, administrativ și disciplinar specifice așezămintelor monahale. În cuprinsul Eparhiei Buzăului și Vrancei, există 32 de mănăstiri și schituri, unde viețuiesc 259 de călugări și călugărițe.