Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sinaxă monahală în Eparhia Romanului şi Bacăului
La Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman a avut loc joi, 11 martie 2021, sinaxa stareților și a starețelor din mănăstirile și schiturile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Prima parte a întâlnirii a stat sub semnul comuniunii liturgice, soborul stareților și duhovnicilor săvârșind Sfânta Liturghie sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corul psaltic „Diaconia”. La momentul liturgic specific, au fost pomeniți în rugăciune părinții stareți trecuți în veșnicie care au ctitorit așezăminte monahale sau care prin cuvânt și faptă au asigurat paternitate spirituală fiilor și fiicelor lor duhovnicești.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un scurt cuvânt, precizând importanța acestor întâlniri în contextul secularizant și pandemic al societății actuale, dar și dificultățile cu care se confruntă așezămintele monahale. Totodată, ierarhul a precizat că și în contemporaneitate, monahul rămâne un om al rugăciunii și un purtător al crucii: „Perioada Triodului este una dintre cele mai plăcute monahului care și-a închinat viața lui Dumnezeu. Călugărul mai întâi se roagă și apoi muncește. El dă slavă lui Dumnezeu mai întâi pentru tot ceea ce i-a oferit, pentru că Dumnezeu este Cel ce dăruiește viața, dar și statutul pe care fiecare l-a adoptat deliberat: purtarea crucii pe calea mântuirii, în această vale a plângerii unde ne desfășurăm misiunea. Dumnezeu să binecuvânteze obștile pe care le coordonați duhovnicește și administrativ!”
În cea de-a doua parte a evenimentului, membrii sinaxei s-au deplasat la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman pentru a participa la secțiunea lucrativă a întâlnirii, organizată în Sala „Pr. Dimitrie Matcaș”, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Ședința a fost deschisă de arhim. Nicodim Bițic, exarh administrativ, care a prezentat subiectele propuse spre dezbatere pe ordinea de zi.
Pentru a prezenta auditoriului aspecte ale vieții administrative, economice, patrimoniale, juridice și culturale eparhiale, la această întâlnire au fost invitați preoții consilieri de la Centrul eparhial, aceștia aducând lămuriri și răspunzând întrebărilor adresate. În cadrul şedinţei au mai fost dezbătute și ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la viața monahală, chestiuni administrative și alte probleme ce privesc activitatea curentă a mănăstirilor. Totodată, părintele arhim. Andrei Ioniță, exarh cultural, a prezentat proiectele editoriale ale sectorului și diferite aspecte privitoare la modalitatea de promovare a patrimoniului cultural-religios al vetrelor de sihăstrie din eparhie.
La rândul lor, fiecare stareţ şi stareţă a prezentat pe scurt o dare de seamă asupra vieţii obştei monahale pe care o coordonează, cuprinzând lucrările de construcţie, de restaurare, activităţile culturale, liturgice desfăşurate de la întâlnirea precedentă în sinaxă și până în prezent.
În partea de final a evenimentului, părintele Ioan Ciprian Ignat a prezentat volumul „Prinos de recunoștință femeii creștine”, cea mai nouă apariție editorială a Editurii Filocalia, ce poartă semnătura Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Totodată, fiecare participant a primit binecuvântarea ierarhului și o mapă de prezentare în care au fost așezate ultimele publicații apărute la Editura Filocalia.