Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Sinaxă monahală în Episcopia Caransebeșului
În Anul omagial al satului românesc, sinaxa monahală din Episcopia Caransebeșului a fost organizată la Schitul Petroșnița, ce se află lângă satul cu același nume din județul Caraș-Severin. Întâlnirea s-a desfășurat luni, 9 decembrie, și a debutat cu o slujbă de Te Deum în biserica așezământului monahal cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei”, după care în trapeza schitului a fost vizionat filmul documentar „Decretul 410/ 1959. Istoria răstignirii monahismului românesc”, realizat de televiziunea TRINITAS TV a Patriarhiei Române.
În continuare, părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, a susținut un referat în care a prezentat efectele Decretului 410/ 1959 asupra vieții monahale din acea perioadă. Reuniţi sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, monahii şi monahiile din eparhie au dezbătut mai multe teme cu privire la Anul omagial și s-au prezentat rapoartele de activitate ale fiecărui așezământ monahal. Totodată, s-a făcut un bilanț al vieții monahale din Banatul de Munte la 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.
„Discuțiile care au avut loc la această sinaxă au fost pe marginea a tot ceea ce s-a întâmplat cu monahismul românesc după Revoluția din decembrie 1989 pentru că suntem în luna decembrie 2019 și sărbătorim 30 de ani de la evenimentele care s-au petrecut în 1989. S-a discutat despre evoluția monahismului românesc și ne-am gândit la problemele și greutățile, dar și bucuriile pe care le-am avut în Episcopia Caransebeșului, mai ales după reînființarea acesteia în 1994”, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
În prezent, în Episcopia Caransebeșului viețuiesc 200 de călugări și maici, în cele 26 de așezăminte monahale din arealul eparhiei Banatului Montan.