Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Sinaxă monahală în Episcopia Huşilor
Mănăstirea Movila lui Burcel din judeţul Vaslui a găzduit marţi, 16 octombrie 2018, Sinaxa monahală din Episcopia Huşilor. La întrunire, prezidată de PS Părinte Ignatie, au participat stareţii, stareţele şi vieţuitorii mănăstirilor şi schiturilor din cuprinsul Episcopiei Huşilor.
Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat marţi, 16 octombrie 2018, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Movila lui Burcel din judeţul Vaslui. Slujba a fost prilejuită de Sinaxa monahală din Episcopia Huşilor. Din soborul slujitorilor, alături de stareţii şi duhovnicii mănăstirilor din eparhie, a făcut parte şi arhimandritul Melchisedec Ungureanu, stareţul Mănăstirii Lupşa din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Potrivit site-ului Eparhiei Huşilor, cu acest prilej, Preasfinţia Sa a vorbit despre puterea unificatoare a Sfintei Liturghii.
„Sfânta Liturghie ne ajută să ne regăsim unitatea pierdută a fiinţei noaste, unitatea propriului nostru sine, unitatea dintre minte şi inimă. (...) Cele mai mari dezastre, cu noi înşine şi cu cei din jurul nostru, sunt din cauza rupturilor lăuntrice, din cauza lipsei de unitate a fiinţei noastre. Părinţii Bisericii ne învaţă că omul îşi regăseşte cu adevărat unitatea în Liturghie, când se împărtăşeşte cu Hristos. Cu cât un om este mai agitat, mai nervos, îşi pierde mai mult răbdarea, ne dăm seama că trăieşte drama propriei lui destrămări şi a lipsei de unitate lăuntrică. În mănăstirea în care Hristos din Împărtăşanie este centrul vieţii, acolo, orice durere a oricărui călugăr, ca şi orice bucurie, va fi simţită şi trăită în toată obştea. Să avem în minte, chiar şi atunci când suntem în colbul păcatului, cuvintele din Sfânta Liturghie: «Sus să avem inimile!». Nu-ţi lăsa inima să fie târâtă în murdăria păcatului”, a remarcat Episcopul Huşilor.
Conferinţa „Monahismul şi provocările zilelor noastre”
Arhimandritul Melchisedec Ungureanu, în cuvântul rostit, a vorbit despre vocaţia monahului de a fi întru totul următor al lui Hristos: „Viaţa calugărească nu are altă îndreptăţire sau năzuinţă decât cea pe care ne-o împărtăşeşte Domnul Hristos când spune că «sunt unii care nu vor gusta moartea până ce nu vor gusta împărăţia lui Dumnezeu». Monahismul înseamnă urmarea lui Hristos oriunde s-ar duce, pe Muntele Fericirilor, pe Tabor sau pe Golgota. Hristos ne dă să gustăm şi din slava Sa de pe Muntele Taborului şi din smerenia Sa din Grădina Ghetsimani. Nouă, monahii, ca cei care Îl iubim pe Hristos şi vrem să Îl urmăm, să nu ni se poticnească paşii noştri când paşii lui Hristos merg până la deşertarea de Sine”. Arhimandritul Melchisedec Ungureanu a susţinut în cadrul sinaxei conferinţa cu tema „Monahismul şi provocările zilelor noastre”. Programul întâlnirii a mai cuprins discuţii cu caracter administrativ, în scopul îmbunătăţirii vieţii şi disciplinei monahale.