Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sinaxă monahală la Suceava
Pentru a contribui la revigorarea și întărirea vieții monahale din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, stareții și starețele așezămintelor monahale din eparhie s-au reunit joi, 26 august 2021, în cadrul unei sinaxe administrativ-economice, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. La întâlnire, care a avut loc în trapeza de protocol a Mănăstirii Sihăstria Putnei, au fost prezentate propuneri din partea sectoarelor Centrului eparhial Suceava și au fost dezbătute probleme de ordin administrativ din viața mănăstirilor și schiturilor din eparhie.
Întrunirea a debutat prin săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica mare a mănăstirii, urmată de slujba Parastasului la mormântul vrednicului de pomenire Părinte Arhiepiscop Pimen, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de slujitori, în prezența stareților și a starețelor așezămintelor monahale, informează Biroul de presă al eparhiei.
După apelul nominal, părintele Viorel Ilișoi, consilier al Sectorului economic-financiar, le-a vorbit celor prezenți despre importanța inventarierii bunurilor lăcașurilor de cult, dar și despre necesitatea comercializării obiectelor de cult la pangare.
Sectorul de fonduri externe și interne al Centrului eparhial Suceava, prin părintele consilier Alexandru Pavel, a adus în atenție posibilitățile de accesare a unor linii de finanțare și a prezentat calendarul estimativ pentru depunerea de proiecte pentru anul 2021 AFIR.
În continuare, consilierul Sectorului administrativ-bisericesc, părintele Dimitrie Horga, a prezentat detalii despre mișcarea personalului angajat în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, dar și despre activitatea Centrului de pelerinaje recent înființat.
Sectorul construcții al Centrului eparhial Suceava, reprezentat de părintele vicar administrativ, arhimandritul Paraschiv Dabija, a adus în atenția celor prezenți necesitatea respectării legislației interne în vigoare cu privire la efectuarea lucrărilor de reparații și renovare, precum și la ridicarea noilor clădiri.
Părintele diacon Paul Rusu, reprezentant al Sectorului juridic, a propus ca mănăstirile și schiturile arondate să anexeze cererilor formulate, pe lângă toate documentele necesare, și referatul protopopului și al exarhatului.
De asemenea, a fost adusă în discuție posibilitatea participării personalului monahal la cursuri de contabilitate primară și consultanță financiar contabilă, inițiate și susținute la Centrul eparhial.
Sectorul educațional a fost reprezentat de părintele arhidiacon Ionuț Isopescu, director al Departamentului învățământ preuniversitar, care a prezentat proiectul de colaborare între așezămintele monahale și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei“ Suceava, ce urmărește ca elevii seminariști să petreacă o săptămână la unele mănăstiri din eparhie. În această perioadă, aceștia vor participa la viața liturgică a așezământului monahal și vor fi implicați în diverse ascultări, astfel încât să contribuie la creșterea lor duhovnicească și intelectuală.
A fost exprimată și dorința Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, aceea ca personalul monahal să aibă acces la studii universitare și la formare intelectuală și academică.
Sectorul cultural, reprezentat de părintele protosinghel Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural, le-a prezentat celor prezenți mai multe propuneri referitoare la activitățile cu caracter cultural, dintre care amintim alcătuirea unui Pateric/ Materic cu cuvintele de folos și învățăturile monahilor și monahiilor îmbunătățiți de odinioară din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Părintele Ciprian Blaga, consilier al Sectorului editură și tipografie, a arătat că tipografia arhiepiscopiei se află într-un amplu proces de modernizare și a vorbit și despre lucrările tipărite sub egida Editurii Crimca.
Părintele Alexandru Flavian Sava, consilier al Sectorului de comunicare, media și relații publice, a punctat importanța promovării și mediatizării evenimentelor desfășurate nu doar în mănăstiri și schituri.
În ultima parte a sinaxei, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, arhimandritul Melchisedec Velnic, a prezentat situația mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. În prezent, eparhia numără 66 de așezăminte monahale, dintre care 47 de mănăstiri (25 de călugări, 22 de maici), 17 schituri (8 de călugări, 9 de maici) și două metocuri (ambele de călugări). Sfinția sa a prezentat și alte aspecte referitoare la buna desfășurare a vieții monahale. Stareții și starețele mănăstirilor nou înființate au arătat situația actuală a lăcașurilor de cult pe care le reprezintă.
Referitor la retragerea în pustie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a prezentat o propunere de regulament ce va fi supus atenției unei comisii din care vor face parte exarhii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și stareți și starețe și pustnici din cuprinsul eparhiei.uhovnicești la începutul lunii noiembrie.