Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sinaxa preoților din Protopopiatul Onești
Preoți din Protoieria Onești, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, s-au întâlnit luni, 16 ianuarie, în cadrul celei de-a 23-a sinaxe anuale, în mijlocul lor aflându-se Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a săvârșit Sfânta Liturghie. La final, ierarhul a binecuvântat cantina socială a protoieriei și a oferit împreună cu personalul de aici pahete cu alimente persoanelor nevoiașe.
Întâlnirea de la început de an a preoților din Protoieria Onești a avut loc în Capela „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul” din sediul administrativ al protopopiatului. Înainte de Sfânta Liturghie a fost citit un hrisov întocmit de preoții din Onești cu titlul „Liturghie după liturghie în ținutul Betleemului Ștefanian”, în care au fost enumerate principalele proiecte ale anului 2023, printre acestea numărându-se derularea programelor social-filantropice „Masa Bucuriei” și „Prânzul Ștefanian”, forme vizibile de ajutorare a persoanelor vârstnice și defavorizate. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre tradiția întâlnirii la început de an cu preoții din Onești, în care se trasează liniile de activitate în fiecare dintre cele cinci protopopiate ale eparhiei.
A urmat Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim împreună cu preoții din protopopiat, în cadrul căreia a fost pomenit și poetul național Mihai Eminescu.
„Astăzi am făcut o pomenire specială pentru poetul nepereche al românilor și românismului, pentru faptul că Eminescu și Ștefan cel Mare au devenit simbolurile neamului românesc, ale românismului și României. Pomenindu-i, înseamnă că participăm la viața celui pe care îl pomenim”, a arătat Înaltpreasfinția Sa.
„Am realizat a 23-a sinaxă și sunt bucuros că reprezint o astfel de comuniune de preoți slujitori, unde există o prezență totală și o dragoste pentru potir care este la noi adusă din anul 2000. De ce această capelă și nu Centrul eparhial? Pentru că în această capelă ne-a ajutat Dumnezeu împreună cu părinții și preoții să facem în așa fel încât, lunar, cel puțin 5.000 de porții de hrană să fie oferite celor sărmani”.
Tot luni a fost lansat proiectul eparhial „Nici o parohie fără filantropie”, care își propune ca în acest an, cu sprijinul celor cinci protopopiate, să sprijine dezvoltarea de activități sau servicii sociale în toate parohiile de pe cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului. La final, Înaltpreasfinția Sa a oferit reprezentanților Spitalului Municipal „Sfântul Ierarh Dr. Luca” un scaun medical special pentru consultații, destinat Secției de neonatologie, două concentratoare de oxigen și alte obiecte necesare instituției medicale. De asemenea, ierarhul a binecuvântat cantina socială a protopopiatului și a oferit împreună cu personalul de aici pachete cu alimente pentru bătrânii nevoiași, precum și iconițe și agheasmă.