Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din București a găzduit vineri, 14 martie, cercul pastoral al preoților de caritate din sectoarele 3, 4 și 5 ale Capitalei.
Sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Aradului
Stareții și starețele așezămintelor monahale din Arhiepiscopia Aradului s-au reunit joi, 16 ianuarie, în sinaxă prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
În prima parte a întrunirii s-a prezentat sinteza activităților din 2024.
În ceea ce privește situația lucrărilor edilitare, s-a amintit faptul că Biserica „Sfântul Gheorghe” de la Schitul Feredeu a fost demolată din cauza fisurilor apărute în urma cutremurului de peste 5 grade pe scara Richter din 6 iunie 2023. Sfântul lăcaș se află în prezent într-o etapă înaintată de reconstruire pe același amplasament. Complexul monahal Feredeu cuprinde două așezăminte distincte, o mănăstire aflată în vale și un schit localizat pe versantul vestic al Munților Zărand, în comuna Șiria. De praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul au săvârșit slujba punerii pietrei de temelie pentru biserica Schitului „Izvorul Tămăduirii” din Frumușeni, în apropiere de situl arheologic „Mănăstirea Bizere”. Viitorul așezământ va avea și un paraclis închinat Sfântului Preot Mărturisitor Ilarion Felea și va fi un mare centru monahal cu multiple funcționalități liturgice, culturale și social-filantropice, integrat în tradiția eclezială milenară existentă în Eparhia Aradului, prin Mănăstirea Hodoș-Bodrog. În ceea ce privește situația lucrărilor edilitare în celelalte așezăminte monahale, amintim finalizarea lucrărilor exterioare la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Schitul Moneasa, precum și finalizarea unui Altar de vară, exterior, în timp ce lucrările interioare, de izolare a bisericii, sunt deja în realizare. Totodată, este de menționat că la Schitul „Veșmântul Maicii Domnului” din Tămand lucrările de construcție a unui nou corp de clădiri pentru chilii, trapeză și alte utilități gospodărești se află într-un stadiu destul de avansat. Și Schitul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Bodrogu Vechi a efectuat lucrări de restaurare exterioară a bisericii de lemn. Iar Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul” din Arad-Gai a realizat activități administrative și gospodărești la corpul de chilii, bucătărie, clopotniță și atelierul de croitorie etc. Cu bucurie amintim implimentarea sistemul fotovoltaic la cea mai veche mănăstire din țară, Hodoș-Bodrog, sistemul fiind funcțional la parametri continui și normali. La Mănăstirea Hodoș-Bodrog a fost înnoită biserica cea nouă, a fost reorganizat arhondaricul și s-au efectuat reparații la utilajele existente, precum și întreținerea tuturor bunurilor mobile și imobile avute.
Partea secundă a întrunirii a cuprins dezbateri tematice coordonate de ierarhii din Eparhia Aradului referitoare la Anul omagial și comemorativ 2025 în Patriarhia Română.
La sfârșitul sinaxei au fost dăruite celor prezenți lucrările Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei: „Drept învățând cuvântul adevărului” (Editura Arhiepiscopiei Aradului, 2024) și „Patristică și Paternitate” (Editura Universității „Aurel Vlaicu”, 2024), volume apărute la împlinirea celor 40 de ani de la întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei ca păstor și chiriarh al „de Dumnezeu păzitei Eparhii a Aradului”.