„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor
La Mănăstirea Voroneţ din judeţul Suceava a avut loc marţi, 4 noiembrie 2014, Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Întrunirea a avut loc cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Stareţii şi stareţele din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor s-au reunit marţi, 4 noiembrie 2014, la Mănăstirea Voroneţ din judeţul Suceava. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen. Tema întâlnirii a fost „Moartea omului vechi şi naşterea omului nou în taina călugăriei“, referatul fiind expus de monahul Iustin Taban de la Mănăstirea Putna. „Tema a fost apreciată şi a născut apoi discuţii deosebit de frumoase. Taina călugăriei cel mai mult se trăieşte de cei care au luat acest jug. În luările de cuvânt, IPS Pimen a prezentat mai multe aspecte din viaţa noastră duhovnicească, dând mai multe sfaturi şi îndrumări referitoare la Taina Sfintei Spovedanii“, a relatat arhim. Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.
„O sinaxă a bucurieişi a împlinirii“
În cadrul sinaxei s-a vorbit despre transferul dintr-o mănăstire în alta, care se face doar cu binecuvântarea stareţului şi a ierarhului. IPS Pimen a atras atenţia asupra ispitirii canonice, în ceea ce priveşte primirea în mănăstire, tunderea în treapta de rasofor sau de monah. „S-a pus accentul pe citirea cuvântului la trapeză, în mod deosebit pe Scrierile Sfinţilor Părinţi. S-a vorbit apoi şi despre simplitatea monahilor de altădată, care nu înseamnă altceva decât smerenie. În acelaşi timp, s-a amintit de restaurările care se fac la monumentele istorice şi despre cea mai sigură sursă de finanţare, care este Fondul Bisericesc din Bucovina, care nu a fost retrocedat până în prezent“, a adăugat arhim. Melchisedec Velnic. Stareţii şi stareţele s-au îndreptat spre mormântul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul pentru a face o închinăciune. „Nădăjduim că această sinaxă care a avut loc la Voroneţ, lângă mormântul Sfântului Daniil Sihastrul, va aduce un suflu nou în mănăstirile noastre, pentru ca fiecare să-şi dorească mai mult să se jertfească pe altarul conştiinţei naţionale, al dragostei de neam, de valorile noastre şi în mod deosebit al dragostei faţă de Biserica noastră strămoşească. A fost o sinaxă a bucuriei şi a împlinirii“, s-a exprimat exarhul mănăstirilor din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor.