De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Eveniment artistic în Capitală dedicat persoanelor cu Sindromul Down
În după‑amiaza zilei de marţi, 29 iunie, în Sala „Horia Bernea” din incinta Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Capitală s‑a desfăşurat un concert manifest pentru integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu Sindrom Down. Organizat de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali Sector 1, evenimentul a cuprins mai multe miniconcerte din partea unor formații corale și diferiți artiști, precum și un cuvânt de binecuvântare rostit de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În cadrul evenimentului a fost evidenţiată şi iniţiativa Parohiei „Izvorul Tămăduirii”‑Mavrogheni de a înfiinţa un Centru specializat dedicat recuperării copiilor cu Sindrom Down şi autism, care va funcţiona în apropierea bisericii parohiale. Din acest motiv, la eveniment a luat parte şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a rostit un cuvânt în care a subliniat grija pe care Biserica şi fiecare creştin în parte o arată faţă de semenii aflaţi în diferite impasuri sau suferinţe: „În ziua pomenirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, oamenii de afaceri din Sectorul 1 al Bucureştiului, împreună cu Parohia Mavrogheni, s‑au gândit la copiii şi la persoanele cu Sindromul Dawn, care au în mod deosebit nevoie de atenţia şi de dragostea noastră. Poate că cel mai potrivit cuvânt într‑o astfel de ocazie este tocmai mesajul despre iubire pe care Apostolul Neamurilor ni‑l transmite în Întâia Epistolă către Corinteni. Dragostea îndreptată către astfel de persoane şi către toţi cei care au nevoie de ea reprezintă o autentică faptă bună, pe care Biserica o binecuvintează. Acest proiect nu este singular, însă este unic datorită organizării sale într‑o zi specială de pomenire a doi Apostoli care au cutreierat lumea şi care au întâlnit atât de mulţi oameni diferiţi pe care i‑au tratat cu iubire adevărată, izvorâtă din credința faţă de Învăţătorul lor”.
Despre iniţiativa deosebită a construirii unui centru modern destinat recuperării copiilor cu Sindrom Down şi autism a vorbit părintele paroh Radu Petre Mureşan de la Biserica Mavrogheni: „Proiectul înfiinţării acestui centru este extrem de important şi unic la noi în ţară, preluând un model din străinătate. Prin el se oferă o şansă acestor copii speciali, cu afectivitate specială şi cu nevoi deosebite. Este foarte important ca până la vârsta de 7‑8 ani să aibă loc recuperarea necesară astfel încât aceştia să poată beneficia, în măsura în care este posibil, de cursurile şi de integrarea în şcoli şi în alte instituţii de învăţământ obişnuite. În acest moment există o problemă mare pentru părinţii acestor copii, deoarece nu sunt specialişti, terapiile sunt foarte scumpe şi nu sunt decontate. De aici reiese ideea necesităţii unui centru integrat în care copiii din Capitală să beneficieze de 4 ore de terapie zilnică pentru a se recupera şi dezvolta, în măsura posibilităţilor. Ne dorim ca aceşti copii, dintre care unii trec prin şcoala generală, liceu şi chiar facultate, să îşi descopere vocaţia şi să se integreze pe piaţa muncii şi în societate, în funcţie de aptitudinile pe care le posedă. Proiectul înfiinţării acestui centru nu va reprezenta decât o picătură într‑o mare, fiindcă va putea trata maximum 150 de copii în fiecare zi, mai ales că anumite terapii necesită eforturi şi resurse de timp şi de personal deosebite. Ne dorim să creăm un centru de excelenţă care va fi, eventual, replicat la nivel naţional”.
În cadrul concertului, au interpretat piese dintr‑o arie largă de genuri muzicale: Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă; membri ai Orchestrei Metropolitane din Bucureşti; baritonul Cătălin Petrescu; soprana Irina Baianţ; solistul vocal Adrian Nour şi „Dragoş Chircu” Band Orchestra.