Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Ședință de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei
Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei s-a întrunit joi, 20 mai, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul şedinţei de lucru au fost dezbătute subiecte diferite ce privesc viaţa Bisericii, în mod deosebit definitivându-se şi aprobându-se textele liturgice în cinstea Sfântului Cuvios Nichifor cel Lepros, pomenit în Biserica Ortodoxă în fiecare an la 4 ianuarie.
Sinodul a fost deschis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a prezentat ordinea de zi a ședinței de lucru. Referitor la Sfântul Cuvios Nichifor cel Lepros, Preafericirea Sa a subliniat faptul că acesta este un sfânt grabnic-ajutător al celor bolnavi. „Sfântul Nichifor cel Lepros era grec de neam şi a primit o popularitate deosebită mai ales în timpul pandemiei de anul trecut şi de anul acesta. El a suferit de lepră, însă a fost răbdător, milostiv şi smerit, şi Dumnezeu i-a dat darul vindecării celor bolnavi. Au fost făcute, aşadar, unele observaţii şi îmbunătăţiri în ceea ce priveşte textul liturgic al slujbei Sfântului Nichifor, pe care noi le-am scos în evidenţă. De asemenea, pe ordinea de zi există mai multe probleme de ordin administrativ. Toate aceste subiecte arată deodată bogăţia şi complexitatea lucrărilor, activităţilor eparhiilor şi necesitatea rezolvării punctuale a problemelor existente. Avem nevoie de foarte multă responsabilitate, comuniune şi conlucrare în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor din propriile eparhii şi din mitropolie ca întreg”, a evidenţiat Părintele Patriarh Daniel.
Preafericirea Sa a mai precizat că Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei a fost convocat în ajunul hramului istoric al Catedralei Patriarhale şi pentru a-i cinsti pe Sfinţii Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena. „Este o şansă să avem nu numai sinod, ci şi să aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru ajutorul oferit în diferite lucrări pe care le săvârşim, în pofida multor dificultăţi pe care le-a întâmpinat întreaga omenire în timpul pandemiei”, a spus Patriarhul României.
Mitropolia Munteniei şi Dobrogei are în componenţă 10 eparhii: Arhiepiscopia Bucureştilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Târgoviştei, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, Episcopia Giurgiului şi Episcopia Tulcii. La şedinţele de lucru ale Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei participă şi ierarhii din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, Episcopia Daciei Felix şi Episcopia Ortodoxă Română a Australiei şi Noii Zeelande.