Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Slujbă arhierească la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”-Bărboi
În Duminica a 34-a după Rusalii, a Întoarcerii Fiului risipitor, 12 februarie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, l-a prezentat credincioșilor Bisericii Bărboi din Iași pe părintele arhim. lect. univ. dr. Nathanael Neacșu, care va păstori comunitatea de credincioși, fiind în același timp și starețul obștii monahale din cadrul așezământului cu același nume.
Credincioșii ieșeni din Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”-Bărboi l-au primit duminică pe Părintele Episcop-vicar Nichifor Botoșăneanul, care a oficiat Sfânta Liturghie și l-a prezentat pe noul slujitor al sfântului locaș, care a preluat și prerogativele de paroh.
În predica ținută după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a afirmat cât de importantă este prezența Tatălui nostru Cel ceresc în viața noastră: „În cuvântul lui Dumnezeu avem tot ce ne trebuie pentru a reface drumul la Tatăl, pentru a reface fericirea pe care Adam a pierdut-o, dar și astăzi cu multe seducții ale cunoașterii, ale poftei lumii acesteia, omul se amăgește și se îndepărtează de Dumnezeu, necunoscându-L și neînțelegând cât de aproape este Dumnezeu de noi. Se numește Tată, pentru că precum un tată știe nevoile copilului și dorul lui, tot astfel și Dumnezeu Tatăl cunoaște nevoile noastre și dorurile noastre cele mai adânci. După cum copilul fără ochiul atent al tatălui și grija acestuia este în primejdie și poate rătăci, tot astfel noi înșine suntem, fără să-L cunoaștem pe Tatăl nostru Cel ceresc, fără a-I înțelege lucrarea în istorie și lucrarea în viața noastră”.
În semn de mulțumire pentru cei aproape 50 de ani dedicați slujirii Sfântului Altar, părintele Andrei Constantin, cel care i-a păstorit în calitate de paroh pe enoriașii Bisericii Bărboi, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, prin intermediul Preasfinției Sale, Crucea „Sfântul Iosif cel Milostiv”.
„Mulțumesc bunului Dumnezeu, mulțumesc părinților, Dumnezeu să-i odihnească, dar cea care m-a susținut și m-a ajutat foarte mult a fost doamna preoteasă. Mulțumesc Consiliului parohial, Comitetului parohial, oamenilor care ne-au fost alături și ne-au înțeles. Credincioșilor care au fost alături de mine le mulțumesc din tot sufletul pentru tot ceea ce au făcut pentru biserica aceasta. Bunul Dumnezeu să le răsplătească fapta și jertfa lor. În toți acești ani au fost aici slujbe frumoase, momente deosebite, de bucurie, au fost cununii, botezuri, clipe frumoase din viața fiecăruia dintre ieșenii care au avut prilejul să vină la Biserica Bărboi”, a mărturisit la final părintele Andrei Constantin.
Tot la final a adresat un cuvânt și părintele Nathanael Neacșu, care se lasă încredințat Sfinților Părinți pentru lucrarea ce-i este pusă spre slujire de astăzi: „Experiența Bisericii lui Hristos și experiența bisericii aici, în acest așezământ, este seculară, este de mulți ani, este o experiență a credincioșilor care s-au mântuit sau a monahilor care au trecut pe aici și s-au sfințit, rugându-se pentru lume, și s-a rânduit ca această experiență să fie continuată. Preasfințitul Părinte a precizat că viața de parohie continuă împreună cu rugăciunile pe care o mică obște le va face în timpul săptămânii. Alături de Consiliul parohial, cu domnul epitrop, cu părintele, cu toți oamenii de bine, sunteți așteptați de duminica viitoare ca această lucrare să continue și să meargă pe calea ei, așa cum rânduiește Biserica și așa cum va rândui bunul Dumnezeu. Nădăjduiesc ca Hristos Dumnezeu și Duhul Sfânt să fie cel care va călăuzi mai departe această comunitate și ca această lucrare să continue după voia lui Dumnezeu, încredințați fiind de rugăciunile pe care părinții noștri, de Dumnezeu purtători, Sfinții Bisericii, părinții ierarhici le săvârșesc pentru noi. Încredințându-ne acestor rugăciuni și încredințându-ne Maicii Domnului, Acoperământului Maicii Domnului, nădăjduim ca această lucrare să meargă mai departe, așa cum rânduiește Dumnezeu, spre slava lui Dumnezeu, spre mântuirea noastră, a tuturor”.