„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Slujbă arhierească la hramul Mănăstirii Mălineşti
Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 5 octombrie 2014, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Mălineşti din judeţul Vaslui. La slujbă au participat credincioşi din toată Moldova şi din alte colţuri ale ţării, care s-au rugat împreună şi au ascultat cuvântul de învăţătură rostit de ierarhul locului.
A devenit o tradiţie ca în prima duminică din luna octombrie Mănăstirea Mălineşti din judeţul Vaslui să-şi sărbătorească hramul închinat Acoperământului Maicii Domnului. Încă de la primele ore ale dimineţii, pelerinii din mai multe părţi ale Moldovei şi ale ţării noastre au urcat „Dealul Schitului“, aşa cum este cunoscută aşezarea unde se află mănăstirea. Oamenii s-au închinat atât în bisericuţa din lemn, cât şi în paraclisul din cadrul aşezământului monastic. În jurul orei 9:00, cu lumânări aprinse în mâini, credincioşii l-au aşteptat cu emoţie pe Preasfinţitul Părinte Corneliu. Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de soborul preoţilor şi diaconilor. În altarul de vară al mănăstirii a fost săvârşită apoi Sfânta Liturghie, răspunsurile la strană fiind oferite de Corala „Dignus est“ al Episcopiei Huşilor, dirijat de pr. prof. Adrian Buimac. Numeroşi credincioşi de toate vârstele s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. În cadrul slujbei, tânărul Silviu Anton Lupu, fost elev al Preasfinţitului Corneliu, a fost hirotonit diacon. Preasfinţitul Părinte Corneliu a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a 19-a după Rusalii, „care ne aşază un cuvânt al Mântuitorului Hristos, rostit pe Muntele Fericirilor“. „Pe acest munte s-a primit legea dragostei şi a iertării. Întreaga predică de pe munte a Mântuitorului cuprinde mai multe învăţături. La cele ale legii vechi, El vine cu noutăţi. Dacă legea veche pedepsea răul, legea nouă vine cu îndemnul de a-l evita. Toată învăţătura Mântuitorului se bazează pe ceea ce omenirea a năzuit dintotdeauna. Textul Evangheliei de astăzi (n.r. duminică) a rezumat o întreagă învăţătură: «Toate câte voiţi să vă facă vouă oamenii, asemenea şi voi faceţi lor». Dacă noi credem şi Îl mărturisim pe Hristos, trebuie să o facem prin faptele noastre“, a explicat Episcopul Huşilor.
Datoria de a sluji aproapelui
Preasfinţitul Părinte Corneliu a mulţumit părinţilor care au slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Mălineşti, precum şi preoţilor din Corala „Dignus est“, care fac repetiţii în fiecare săptămână. „Să ne rugăm Bunului Dumnezeu să trimită ploaie pentru ca pământul să fie arat, iar grâul să fie semănat. Să ne rugăm pentru ca Dumnezeu să se milostivească spre noi. Bucuria slujirii să nu înceteze din viaţa noastră. Fiecare dintre noi trebuie să slujească celor aflaţi în nevoi şi în suferinţă. Nu ar fi atâta suferinţă dacă am şti să slujim celor care au nevoie de ajutorul nostru. Mântuitorul ne cere să vizităm pe cel singur, străin şi părăsit. Sunt foarte mulţi bătrâni pe care nu-i mai vizitează nimeni, întrucât nu au ştiut să-şi educe copiii. Fiecare dintre noi este chemat de Dumnezeu ca, împreună cu un alt suflet, să descopere calea bunătăţii şi a iertării lui“, a adăugat Episcopul Huşilor. Protos. Filip Mercaş, stareţul Mănăstirii Mălineşti, a mulţumit Preasfinţitului Corneliu pentru că a slujit Sfânta Liturghie, precum şi pelerinilor prezenţi. Prin grija obştii Mănăstirii Mălineşti, credincioşii au participat la o agapă frăţească. În aceeaşi zi, Preasfinţitul Părinte Corneliu a oficiat Taina Sfintei Cununii pentru tinerii Florin Constantin şi Cristina Pârcălabu.
„M-am bucurat de frumuseţea slujbei deosebite“
Credincioşii prezenţi au mărturisit că vin an de an la hramul Mănăstirii Mălineşti pentru că au evlavie la Maica Domnului şi pentru că doresc să asiste la slujba arhierească. „Maica Domnului, care ocroteşte această mănăstire, m-a ajutat să vin şi anul acesta la hramul Mănăstirii Mălineşti. M-am bucurat de frumuseţea slujbei deosebite, oficiată de Preasfinţitul Corneliu, dar şi de frumuseţea cântărilor preoţilor“, a spus Elena din Bârlad. „Ne-am rugat Maicii Domnului pentru sănătate şi pentru ploaie. Avem nădejdea că prin slujba oficiată în acest loc binecuvântat va fi ascultată de Dumnezeu, care ne iubeşte şi ne încearcă pentru păcatele noastre. Plec de aici cu sufletul plin de bucurie şi cu speranţă, urmând să spun celor din familie cât de frumos a fost la Mălineşti în zi de hram“, s-a exprimat Vasile Radu din Iaşi.