La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Slujbă arhierească la Paraclisul „Buna Vestire“
În Duminica "Lăsatului sec de brânză", Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, la Paraclisul arhiepiscopal "Buna Vestire" din Râmnicu Vâlcea.
După Sfânta Evanghelie, PS Episcop a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a arătat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa duminicală. "Din cuprinsul pericopei evanghelice de astăzi putem desprinde trei cerinţe: să iertăm pentru a fi iertaţi, să postim fără să ne lăudăm şi să preţuim cea mai mare comoară, Împărăţia lui Dumnezeu, pe care trebuie să o păstrăm în inima noastră. Biserica a rânduit această Evanghelie pentru a ne pregăti duhovniceşte în perioada postului ce urmează, în vederea întâmpinării marelui praznic al Învierii Domnului. Prima condiţie pentru ca osteneala şi jertfa noastră să fie primite de Hristos Domnul este aceea de a ierta greşelile celor care ne-au greşit. Sufletul nostru trebuie să se elibereze de păcatul neiertării, al urii, al invidiei şi al răutăţii pentru a-i face loc lui Dumnezeu. Scoţând aceste patimi din cămara sufletului nostru, îi facem loc Mântuitorului Hristos, care coboară în inima noastră şi ne iartă greşelile prin Taina Spovedaniei", a spus PS Emilian Lovişteanul. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit întru diacon, pe seama Catedralei arhiepiscopale "Sfântul Nicolae" din Râmnicu Vâlcea, pe tânărul teolog Mihai Ciprian Maxim, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi. Temelia bisericii este din timpul lui Mircea cel Bătrân Biserica cu hramul "Buna Vestire" din Râmnicu Vâlcea, cunoscută şi ca "Biserica Maica Domnului", a fost construită în anul 1747, pe temelia altei biserici din timpul lui Mircea cel Bătrân, cel care a numit Râmnicul "oraşul domniei mele". De la vechea biserică se mai păstrează ancadramentele de la geamurile din partea de nord ale sfântului aşezământ. Actuala biserică a fost ridicată de către boierii Radu şi Grigore Râmniceanu în timpul păstoririi episcopului Climent al Râmnicului. Pictura în tehnica "fresco" a fost realizată în anul 1750. În urma cutremurului din 10 noiembrie 1940, din cauza fisurilor provocate, biserica a fost consolidată. Între anii 1991 şi 1997, la iniţiativa preotului Emanoil Neţu, au fost realizate lucrări ample de restaurare a picturii interioare şi exterioare.