La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Slujbă arhierească la Săsarm, Năsăud
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, s-a aflat sâmbătă, 19 iulie, în parohia năsăudeană Săsarm, unde a oficiat Sfânta Liturghie în biserica ocrotită de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, apoi a oficiat slujba de sfinţire a casei parohiale.
În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a arătat că Hristos este Doctorul sufletelor şi al trupurilor: „Neputinţele noastre trupeşti îşi au obârşia din păcat, din neputinţa noastră sufletească. Preocupările duhovniceşti, religioase, nu numai că sunt necesare, dar ele sunt şi ducătoare la tămăduirea sufletului şi a trupului. Şi atunci ne dăm seama că n-ar trebui nimeni să aibă ruşine de a duce o viaţă duhovnicească normală, de a veni la Domnul Hristos, de a veni la Biserică, de a se spovedi, de a se împărtăşi, de a se apropia de Domnul Iisus Hristos“. La finalul slujbei, parohul din Săsarm, Ionică Şpaimoc, a fost distins cu rangul de iconom stavrofor. A urmat sfinţirea casei parohiale la construirea căreia s-au implicat în mod activ şi credincioşii din localitate, conform protopopului de Năsăud, Ioan Dâmbu. (Alexandra Andereş)