La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Slujbă de binecuvântare a noului an
La cumpăna dintre ani, părintele paroh Ionel Popescu, alături de ceilalţi preoţi slujitori ai Parohiei ortodoxe Timişoara - Iosefin, a oficiat slujba de Te Deum în biserica cu hramul "Naşterea Maicii Domnului". La slujba de mulţumire au participat numeroşi credincioşi.
De aproape zece ani, preoţii şi credincioşii timişoreni cinstesc trecerea dintre ani prin rugăciune şi cântare duhovnicească, la mai toate bisericile din oraş. La Parohia Timişoara - Iosefin, la slujba de Te Deum au participat numeroşi credincioşi care s-au rugat alături de preoţii slujitori Bunului Dumnezeu pentru a binecuvânta curgerea şi începutul noului an calendaristic, dar totodată şi pentru a-I mulţumi pentru binefacerile revărsate de-a lungul anului care s-a încheiat. "Aducem slavă şi mulţumire Bunului Dumnezeu pentru anul care se încheie, pentru binefacerile primite de la El şi Îl rugăm totodată să binecuvânteze trecerea în noul an, care să fie pentru toţi un an bogat în împliniri duhovniceşti, care să ne ajute a spori duhovniceşte şi un an în care să ne bucurăm şi de roadele muncii noastre", a mărturisit părintele paroh Ionel Popescu. Biserica parohială a devenit neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor care au simţit nevoia să întâmpine această trecere dintre ani într-o atmosferă duhovnicească. Astfel, în noaptea dintre ani, sufletele şi gândurile credincioşilor au fost îndreptate către Bunul Dumnezeu, Cel care poartă de grijă tuturor. "Pentru noi, credincioşii, este o mare bucurie duhovnicească această ocazie de a putea fi împreună îngenuncheaţi înaintea lui Dumnezeu în rugăciune, în clipa în care clopotele bisericilor anunţă miezul nopţii şi intrarea într-un nou an. În fiecare an, particip împreună cu soţul meu la această slujbă, pentru că nu cred că poate fi un alt mod mai înălţător şi creştinesc de a petrece cumpăna dintre ani", a mărturisit Georgeta Ardereanu, membră a Societăţii Femeilor Ortodoxe din Timişoara. Noaptea de Anul Nou, o noapte binecuvântată După îndătinatul Te Deum, a fost oficiată slujba Polihroniului, iar apoi participanţii, pe acordurile cântării "La mulţi ani!", şi-au adresat tradiţionalele urări pentru familie, prieteni, apropiaţi şi toţi cei dragi. "În felul acesta, noaptea de Anul Nou devine pentru noi toţi o noapte binecuvântată, o noapte care aduce pace, linişte, bucurie în sufletele tuturor. Prin astfel de întâlniri duhovniceşti şi prin rugăciunile ce se oficiază în sfântul lăcaş se întăresc frăţietatea între credincioşi şi spiritul de comuniune şi de dragoste, care în felul acesta contribuie la înfrumuseţarea vieţii noastre pastorale şi liturgice şi aduce spor în viaţa duhovnicească", a mai declarat părintele Ionel Popescu.