De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujbă de pomenire pentru luptătorii anticomunişti la Catedrala Patriarhală
În ţara noastră, data de pomenire a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia este dedicată şi comemorării luptătorilor împotriva regimului totalitar comunist. Aceştia au fost pomeniţi în cadrul unei slujbe săvârşite miercuri, 9 martie, la Catedrala Patriarhală de un sobor de preoţi şi diaconi, sub protia părintelui arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.
În acest an, pomenirea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a făcut în ziua de miercuri din prima săptămână a Sfântului şi Marelui Post, când, potrivit tradiţiei ortodoxe, se săvârşeşte pentru prima dată în an Sfânta Liturghie a Darurilor înainte-sfinţite. Această rânduială liturgică specifică Postului Mare a fost săvârşită la ceasul dimineţii la Catedrala Patriarhală, după slujbele Miezonopticii, Utreniei şi Ceasurilor, de către un sobor restrâns de slujitori, condus de părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al catedralei.
La finalul Sfintei Liturghii, după rostirea Rugăciunii Amvonului, au fost binecuvântaţi colăcei tradiţionali împletiţi în forma cifrei „8”, numiţi în popor „mucenici”, care se pregătesc şi se consumă în ziua de pomenire a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia.
După sfânta slujbă, soborul de slujitori a săvârşit o slujbă de pomenire pentru foştii deţinuţi politici şi luptători împotriva regimului comunist care au trecut la Domnul. Devenită tradiţie, pomenirea în data de 9 martie a celor care au suferit şi au plătit preţul suprem în lupta împotriva regimului totalitar urmează firesc declararea acestei zile ca „Zi a deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989” prin Legea 247/2011.
Grija Bisericii Ortodoxe Române pentru „cei care s-au jertfit în lagăre şi în închisori pentru apărarea credinței strămoşeşti, pentru libertatea şi demnitatea poporului român” este manifestată prin pomenirea lor în cadrul fiecărei Sfinte Liturghii. Totodată, la propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, anul 2017 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.