În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Slujbă de pomenire pentru martirii români din Balcani
Sâmbătă, 23 martie, în Biserica „Izvorul Tămăduirii” a Parohiei Mavrogheni din Protoieria Sector 1 Capitală a avut loc o slujbă de pomenire pentru preotul Haralambie Balamace și românii din Balcani uciși pentru apărarea identității românești și slujirea în limba română. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ- bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Momentul comemorativ a avut loc în ziua împlinirii a 105 ani de la uciderea părintelui Haralambie Balamace la Corcea, în Albania. La slujbă au participat membri ai comunității aromâne din București, între care se numără și urmași ai familiei preotului pomenit. „Să nu uităm în aceste momente cine a fost părintele Haralambie, să nu-i uităm pe cei care cu prețul vieții au mărturisit identitatea lor. Într-o societate bulversată, în care suntem îndemnați să nu avem repere, să nu avem rădăcini, să nu ne gândim la înaintașii noștri, să nu mărturisim identitatea, ci, dimpotrivă, să ne amestecăm într-un amalgam, această mărturisire a vieții și a sfârșitului părintelui Haralambie Balamace este pentru fiecare dintre noi o pildă pe care trebuie să o urmăm”, a spus părintele consilier eparhial Dumitru Ștefănescu la finalul slujbei de pomenire.
Cu acest prilej, istoricul Emanuil Ineoan a susținut un referat despre situația aromânilor din Balcani la începutul secolului 20. „Din păcate, evenimentele s-au precipitat în epocă, iar zona Epirului de Nord a fost fragmentată de un adevărat război civil. Comunitatea aromână din Corcea a plătit un preț însemnat prin martiriul acestui preot care ar fi fost cel mai în măsură să preia frâiele unei Biserici locale în demnitatea de ierarh prin hotărârea dată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române de înființare a unei eparhii cu numele «Episcopia Dunării de Sus cu Macedonia», care să-i aibă sub pavăză spirituală pe românii din regiune”, a declarat pentru TRINITAS TV Emanuil Ineoan.
Părintele Radu Mureșan, parohul Bisericii Mavrogheni, a vorbit despre datoria de a-i pomeni cu recunoștință pe înaintașii noștri care au pătimit pentru credința și identitatea națională românească: „Este normal și firesc să ne pomenim martirii, fie că sunt din granițele țării noastre sau din diasporă. Părintele Haralambie Balamace a fost un mărturisitor care, pe lângă slujirea Bisericii noastre, a promovat cultura, educația și tradiția românească. Evocarea celor care au mucenicit pentru noi este un moment care ne întărește sufletește și mai ales pentru noua generație este o sămânță bună, așa cum spunea Sfântul Iustin Martirul și Filozoful, că sângele martirilor naște credincioși autentici”.