Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Slujbă de pomenire pentru părintele Constantin Pârvu
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit marți seara, 27 iunie, o slujbă de pomenire pentru părintele Constantin Pârvu, fost vicar administrativ patriarhal, care a trecut la Domnul. Astăzi, slujba de înmormântare a părintelui Constantin Pârvu este săvârșită la Biserica Iancu Nou-Bălăneanu din Capitală, unde a slujit.
Împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-au rugat pentru sufletul părintelui Constantin Pârvu, marți seara, și părintele Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele Ioan Popescu, protoiereu al Protopopiatului Sector 2 Capitală; părintele Augustin Rusu, parohul Bisericii Iancu Nou-Bălăneanu, precum și preoți din Protoieria Sector 2 Capitală. La slujba de pomenire au fost prezenţi Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, şi membri ai familiei părintelui Constantin Pârvu. După cântarea „Veșnica pomenire...”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură despre personalitatea și slujirea fostului vicar administrativ patriarhal. „Părintele Constantin Pârvu este în memoria Bisericii noastre un stâlp statornic, care, în pofida schimbărilor și a dificultăților din timpul regimului comunist, a stat neclintit, având aceeași dragoste pentru Biserică și aceeași râvnă ca și părintele său spiritual care l-a chemat la slujire în Administrația Patriarhală, vrednicul de pomenire Patriarh Justinian. Erau din aceeași zonă, aveau o tenacitate în lupta pentru binele Bisericii, aveau curaj mult și o statornică fidelitate față de Hristos și față de Biserică. Părintele Constantin Pârvu a fost omul de nădejde, sfătuitor de taină și lucrător sârguincios în Administrația Patriarhală în timpul a patru patriarhi”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, Patriarhul României a subliniat contribuția pe care părintele Constantin Pârvu a avut-o la dezvoltarea învățământului teologic. „I-a impresionat pe ierarhi, pe preoții profesori de teologie și pe toți preoții din țară, pentru că dânsul a cunoscut importanța formării preoților. A fost profesor de seminar și apoi, în cadrul Administrației Patriarhale, a avut în grijă și școlile de teologie, mai ales în timpul regimului comunist, când funcționau două institute teologice și șase seminarii în țară. Existența acestor școli de teologie a considerat-o o mare reușită și înțelepciune a Patriarhului Justinian și a folosit din plin această posibilitate ca Biserica să își formeze slujitori ca să nu fie nici o biserică închisă, ci toate să aibă preoți care să propovăduiască Evanghelia mântuirii, să împărtășească pe credincioși cu Sfintele Taine și să mărturisească credința în Dumnezeu, într-o vreme în care toate instituțiile de stat, în mod obligatoriu, promovau ateismul, adică necredința”, a explicat Preafericirea Sa. De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit și de conștiinciozitatea și meticulozitatea cu care fostul vicar administrativ patriarhal întocmea documentele pentru ședințele Sfântului Sinod, precum și grija pentru a înființa parohii ortodoxe românești în străinătate.