Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujbă de pomenire pentru părintele Rafael Ghiţă
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat miercuri, 3 iunie, în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon" - Nou din Capitală, o slujbă de pomenire pentru părintele arhimandrit Rafael Ghiță. Fostul Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale a trecut la cele veşnice în dimineaţa zilei de 3 iunie.
Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a aflat un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi. Din soborul de ierarhi au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei; Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor; Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului; Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
La finalul slujbei, Preafericirea Sa a evocat personalitatea părintelui arhimandrit Rafael. „Părintele arhimandrit Rafael a trecut la Domnul la vârsta de 58 de ani. S-a născut în 1956, în comuna Negraşi, judeţul Argeş. A urmat cursurile Seminarului Teologic de la Craiova, Facultatea de Teologie de la Bucureşti, a fost închinoviat şi apoi a devenit monah la Mănăstirea Sinaia. Acolo, a fost tuns în monahism de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, astăzi Arhiepiscop de Alba Iulia. Părintele Rafael a slujit timp de 25 de ani la Catedrala Patriarhală, unde a fost şi Mare Eclesiarh timp de 2 ani. Din 2009 a slujit aici, în această Catedrală Mitropolitană. A avut mai multe încercări, mai multe suferinţe, dar mai ales în ultimii ani a suferit cu multă nădejde în ajutorul lui Dumnezeu, din cauza unei boli necruţătoare, şi aceasta a arătat smerenia sa, multa credinţă şi multa speranţă în Dumnezeu. Când un arhimandrit, un ieromonah sau un preot trece la Domnul înseamnă că, dacă a fost rugător pe pământ, va fi rugător şi în ceruri. Este o lucrare a lui Dumnezeu că trecerea sa la cele veşnice a avut loc tocmai când ierarhii ţării sunt adunaţi în şedinţă de lucru a Sfântului Sinod", a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.
După cum ne-a declarat arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor, slujba Înmormântării părintelui Rafael Ghiţă va fi oficiată, în această dimineaţă, la Mănăstirea Cernica, de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.