În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujbă de Te Deum la început de an şcolar
Luni, 15 septembrie, au avut loc festivitatea de deschidere a anului şcolar 2014-2015 şi inaugurarea noului sediu al Şcolii Ortodoxe „Sfântul Antim Ivireanul“ şi al Grădiniţei „Troiţa“. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a oficiat slujba de Te Deum pentru începutul anului şcolar, precum şi sfinţirea sălilor de clasă.
Începutul anului şcolar 2014-2015 i-a întâmpinat în această toamnă pe toţi preşcolarii şi elevii claselor pregătitoare, primare şi a V-a, într-o nouă locaţie, pe Bd. Liviu Rebreanu nr. 35 (fosta Şcoală Generală nr. 9). La festivitatea de deschidere a noului an şolar au participat preoţi şi diaconi de la Centrul eparhial şi de la Catedrala Mitropolitană, reprezentanţi ai Primăriei municipiului Timişoara, inspectori şcolari, profesori şi numeroşi părinţi şi copii. În debutul festivităţii, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a oficiat slujba de Te Deum pentru începutul anului şcolar şi sfinţirea sălilor de clasă. În continuare, au avut loc luările de cuvânt din partea reprezentanţilor instituţiilor locale implicate în proiectul de reabilitare a noii instituţii de învăţământ, respectiv, Arhiepiscopia Timişoarei, Primăria municipiului Timişoara, Asociaţia Prologos şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş.
O educaţie bazată pe valori creştin-ortodoxe
Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a subliniat importanţa realizării acestui proiect educaţional, venit în sprijinul familiei creştine. „Cei care sunteţi părinţi şi aveţi darul acesta de la Dumnezeu de a naşte copii trebuie să ştiţi că ceea ce s-a realizat în şcoala aceasta este cu efortul credincioşilor din eparhia noastră şi cu sprijinul Asociaţiei Prologos. Aceasta înseamnă că Biserica din Arhiepiscopia Timişoarei a dat dovadă de unitate şi a înţeles că este necesar să oferim copiilor o educaţie intelectuală şi morală sănătoasă, fundamentată pe valori creştin-ortodoxe, pentru ca aceştia să înfăptuiască binele în propria familie, la locul de muncă şi în comunitate“, a menţionat PS Paisie Lugojanul. După ce au fost rostite alocuţiunile specifice acestui moment, corul de elevi ai grădiniţei şi ai şcolii ortodoxe a susţinut un mic concert de cântece pentru copii şi a fost prezentat albumul muzical „Ciuş, Ciuş măgăruş!“. De asemenea, a fost anunţată înregistrarea unui nou album de colinde.
Sprijin din partea Primăriei municipiului Timişoara
Proiectul educaţional derulat de Arhiepiscopia Timişoarei şi Asociaţia Prologos prin înfiinţarea celor două instituţii de învăţământ, Şcoala Ortodoxă „Sfântul Antim Ivireanul“ şi Grădiniţa „Troiţa“, s-a bucurat de sprijinul Consiliului Local al Primăriei municipiului Timişoara, primind în administrare un nou sediu pentru desfăşurarea activităţilor. Astfel, fosta Şcoala Generală nr. 9 din Timişoara este începând cu acest an sediul celor două instituţii aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Timişoarei.
„Consider că este una dintre cele mai importante realizări pe care Consiliul Local al Primăriei municipiului Timişoara le-a înfăptuit în ultimii ani. Faptul că am reuşit să mutăm aici o şcoală reprezentativă, o şcoală ortodoxă, cred că este lucrul ce face cinste oraşului nostru, o realizare de care toată comunitatea ortodoxă din România trebuie să fie foarte mândră. Efortul de reabilitare a acestei clădiri din partea Arhiepiscopiei Timişoarei, a credincioşilor, a preoţilor şi dascălilor a fost ieşit din comun. După părerea mea, este una dintre cele mai frumoase şcoli din oraş“, a precizat Radu Ţoancă, preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Timişoara.
Prima şcoală ortodoxă din judeţul Timiş
Această şcoală este prima şcoală ortodoxă din judeţul Timiş, autorizată de Ministerul Educaţiei, este o şcoală nouă, cu predare în limba română, înfiinţată după normele Ministerului Educaţiei Naţionale, care are şi discipline specifice unei şcoli ortodoxe. Astfel, elevii au în plus faţă de disciplinele obişnuite cursuri speciale, care sunt asigurate după-amiaza, când îşi pregătesc temele, învaţă să îşi dezvolte simţurile artistice, se joacă şi exersează, relaţionează şi regăsesc farmecul simplu şi curat al copilăriei adevărate. În timpul acestor cursuri se pune accentul pe limbile străine, germană şi engleză, se organizează activităţi practice, în cadrul cărora cei mici învaţă să gătească diverse feluri de mâncare, cercuri de lucru manual sau chiar de grădinărit.
„Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului şi cu sprijinul permanent al Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, iată am ajuns la o nouă etapă a unui proiect derulat de câţiva ani în cadrul eparhiei noastre. Astăzi suntem la un nou început pentru că am trecut la învăţământul gimnazial, avem prima clasă a V-a, şi nu oriunde, ci într-o locaţie nouă, într-o fostă şcoală din oraşul nostru, care a revenit din acest moment în grija şi administrarea Arhiepiscopiei Timişoarei, prin bunăvoinţa Consiliului Local Timişoara, care s-a implicat şi a dorit să dea pe mâini bune o şcoală, care să facă cinste Bisericii noastre şi, bineînţeles, tuturor timişorenilor care îşi vor aduce copiii aici“, a declarat pr. Zaharia Pereş, consilier cultural al arhiepiscopiei. (Diac. Marius Mircia, Valentin Birău)