Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Apostol Andrei la Catedrala Patriarhală
Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, este cinstit în mod deosebit și de credincioșii din București. În ajunul sărbătorii, luni, 29 noiembrie 2021, slujitorii Catedralei Patriarhale au adus încă de dimineață racla cu un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Apostol Andrei de la paraclisul Reședinței Patriarhale și au așezat‑o spre închinarea credincioșilor în lăcașul istoric de rugăciune. Racla va rămâne în catedrală până miercuri, 1 decembrie, ora 20:00. Tot mâine, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Seara, programul liturgic a continuat cu slujba Privegherii. La finalul Vecerniei unită cu Litia, părintele protosinghel Silvestru Bușică a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat personalitatea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna: „Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna, un apostol al românismului, al creștinilor din ținuturile transilvănene, ca și Sfântul Apostol Pavel, se poate lăuda în Domnul că i‑a născut în Evanghelia lui Hristos pe românii transilvăneni. Chiar dacă îl despart multe veacuri de Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna a fost un mare apostol, un propovăduitor iscusit, un rugător și un răbdător pentru Hristos în vremuri foarte grele, în timpul stăpânirii habsburgice, când românii din Transilvania aveau foarte mult de suferit pentru credința lor adevărată. Dumnezeu a rânduit întotdeauna oameni providențiali acolo unde a fost nevoie mai mare de ei. Un astfel de om a fost Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna, ctitor de biserici și cultură, om blând și rugător pentru toți românii, dar și un deosebit luptător pentru propășirea românilor ardeleni. Într‑o perioadă foarte dificilă, Sfântul Andrei Șaguna a fost lumânarea care a reaprins candela credinței și a speranței în sufletele acestor români”.
În mod special, Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, va fi cinstit și la Paraclisul Catedralei Naționale. În ajun, a fost săvârșită slujba Privegherii, iar în ziua sărbătorii va fi săvârșită Sfânta Liturghie.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, urmând ca doi ani mai târziu, în anul 1997, să fie proclamat Ocrotitorul României. În anul 2001, Sfântul Sinod a hotărât ca ziua prăznuirii sale, 30 noiembrie, să devină sărbătoare națională bisericească.