Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri ale Domnului la Catedrala Patriarhală
În seara Joii celei Mari, în bisericile din Patriarhia Română a fost săvârșită rânduiala „Denia celor 12 Evanghelii”, textele scripturistice rostite în cadrul acestei slujbe relatând predarea ultimelor învățături de către Mântuitorul ucenicilor Săi, după Cina cea de Taină, precum și cronologia Sfintelor Pătimiri, de la arestarea în Grădina Ghetsimani, până la Punerea în Mormânt și pecetluirea pietrei. La Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, rânduiala a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Mulți credincioși bucureșteni au participat în seara zilei de joi din Săptămâna Mare la „Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri ale Domnului Iisus Hristos”, care a fost săvârșită la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale de către un sobor de preoți și diaconi, sub protia Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
Această slujbă reprezintă anamneza ultimelor ore din viața pământească a Mântuitorului Hristos dinaintea slăvitei Sale Învieri, cele douăsprezece citiri evanghelice cuprinzând ultimele învățături predate de Învățătorul ucenicilor Săi, apoi episodul arestării Sale în Grădina Ghetsimani, judecata nedreaptă, osândirea la moarte, suferințele de pe Golgota, Moartea și Punerea în Mormânt, respectiv pecetluirea pietrei.
Un moment important al rânduielii liturgice a fost așezarea Sfintei Cruci spre închinare credincioșilor, în timpul cântării Antifonului al 15-a, între a 5-a și a 6-a Evanghelie. Sfânta Cruce a fost purtată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul în procesiune, însoțit de soborul de slujitori, fiind așezată la baza Altarului de Vară, unde, după închinarea clericilor, credincioșii au fost invitați, cu rânduială, să aducă cinstire Sfintei și de viață făcătoarei Cruci a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
La finalul Deniei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat că Sfintele Pătimiri ale Mântuitorului Hristos sunt semnul dragostei Sale desăvârșite față de oameni, pe care Și le-a asumat pentru ridicarea acestora din robia păcatului.
„În Joia Mare am atins culmea Golgotei. Este partea cea mai înaltă a lucrării de mântuire a Domnului nostru Iisus Hristos, căci El Însuși a spus că mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu poate avea, ca să-și pună viața pentru prietenii săi. Scrutăm până la marginile Universului cu gândul pe care Dumnezeu l-a așezat în mintea noastră și ne ridicăm cu mintea și cu gândul dincolo de lumea aceasta, la Cel Preaînalt, ne ridicăm la Dumnezeu. Chiar dacă nu putem să pătrundem în intimitatea și taina Dumnezeirii Sale, înțelegem din lucrarea Sa dragostea Sa cea dumnezeiască, pentru că El, Care este neîncăput, S-a pogorât pe pământ și a încăput în această lume tocmai din această dragoste. După cum spune și Sfântul Maxim Mărturisitorul, Dumnezeu ia de la noi cele rele, adică ia trupul, patimile și păcatele, pentru a ne dărui cele bune, iertarea, împăcarea și veșnicia. Pilonii principali ai lucrării lui Hristos sunt tocmai aceștia: smerenia și dragostea Sa cea dumnezeiască”, a spus ierarhul.
Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, condusă de părintele conf. dr. Stelian Ionașcu, precum și de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.
Ultima utrenie cu rânduială specială, numită Denie, se săvârșește, după tradiție, în seara zilei de vineri din Săptămâna Mare, în cadrul acesteia fiind intonat Prohodul Domnului, în trei stări, cântare de tânguire pentru Punerea în Mormânt a Mântuitorului.