IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Slujbe arhiereşti în noaptea de Înviere
Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, cel mai mare praznic al Bisericii, a fost sărbătorită de creştinii ortodocşi din toate eparhiile din România. Cu inimile pline de bucurie, aceştia au participat în număr mare la slujbele oficiate la catedralele eparhiale, biserici şi mănăstiri, pentru a primi în suflete Sfânta Lumină izvorâtă din mormântul lui Hristos, Dătătorul de viaţă.
Toate eparhiile din România au îmbrăcat haine luminoase de sărbătoare pentru a cinsti aşa cum se cuvine evenimentul central din istoria mântuirii: Paştile sau Învierea Domnului Hristos Iisus. Ca în fiecare an, pentru a spori bucuria clerului şi credincioşilor de Sfintele Paşti, în seara zilei de sâmbătă, 4 mai, reprezentanţii protoieriilor din Arhiepiscopia Bucureştilor şi ai altor eparhii ale Patriarhiei Române din sudul ţării au fost prezenţi la Aeroportul Internaţional Henri Coandă pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim şi a o oferi preoţilor şi credincioşilor. De la aeroport, Lumina Sfântă a fost dusă cu trei avioane de mici dimensiuni la Suceava, Satu-Mare şi Timişoara pentru clerul şi credincioşii ortodocşi din nordul României.
În Arhiepiscopia Tomisului, slujba de Înviere a fost săvârşită în Portul turistic din Mangalia sub genericul „Lumina de la malul mării“. La slujbă au participat aproximativ 7.000 de persoane, atât localnici, cât şi turişti veniţi pe litoral. Lumina Sfântă a fost adusă la aici de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim cu o cursă charter care a aterizat în jurul orei 22:00 pe aeroportul „Mihail Kogălniceanu“ din Constanţa, informează arhiepiscopiatomisului.ro. Slujba Învierii a fost oficiată de către Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a adus Sfânta Lumină la altar cu o şalupă, pe apele Mării Negre. Tot în noaptea de Înviere, primăria a oferit credincioşilor prezenţi 5.000 de lampioane care au fost lansate în aer.
În Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cu o oră înainte de miezul nopţii, a oferit protoiereilor şi preoţilor eparhiei Sfânta Lumină, pentru ca aceştia să o ofere la rândul lor credincioşilor din parohii. La chemarea „Veniţi de luaţi lumină!“ au răspuns peste 10.000 de credincioşi care au umplut atât esplanada catedralei, cât şi întreaga Stradă Domnească.
Sfintele Paşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
În Arhiepiscopia Iaşilor, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, slujba Învierii a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Mii de credincioşi au ascultat cuvântul de învăţătură al IPS Teofan, în care a vorbit despre importanţa Sfintei Liturghii în viaţa creştinului, Liturghie care este o trăire a tainei Învierii. „Mare este taina Învierii lui Hristos trăită în Dumnezeiasca Liturghie! Bucuria Învierii devine în Sfânta Liturghie bucuria tuturor oamenilor care, în stare de prezenţă şi conştientizare a evenimentului la care iau parte, devin uniţi şi între ei prin împărtăşirea din acelaşi Hristos“, a arătat Înalt Preasfinţia Sa, în scrisoarea pastorală la Sfintele Paşti. Tot în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, la Catedrala arhiepiscopală din Roman, în noaptea de Înviere, peste 3.000 de credincioşi au primit lumină din Lumina Sfântă a Învierii Domnului adusă de la Ierusalim. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Din incinta Agheasmatarului din curtea Centrului eparhial, Preasfinţia Sa a rostit şi un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa sărbătorii Învierii Domnului pentru viaţa creştinilor. Sărbătoarea a continuat cu partea numită Canonul Învierii Domnului, cu o procesiune în jurul catedralei şi apoi cu oficierea Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, informează basilica.ro.
Lumina pascală peste tot Ardealul
În Mitropolia Ardealului, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, în noaptea Învierii Domnului, sibienii au venit în număr mare la Catedrala mitropolitană pentru a primi Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim şi pentru a se împărtăşi din bucuria pe care o aduce sărbătoarea Paştelui. Slujba Învierii a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, pe o scenă amenajată în faţa Catedralei mitropolitane. „Bucuria pascală, pe care Biserica Ortodoxă o evocă intens şi solemn în întreg cultul ei şi pe care o simţim mai ales în această zi a Învierii, «praznic al praznicelor şi sărbătoare a sărbătorilor», este bucuria gustării vieţii veşnice şi fericirea vieţii viitoare de care ne învredniceşte Dumnezeu să ne împărtăşim prin arvună încă de pe acum. «Acum toate s-au umplut de lumină, şi cerul, şi pământul, şi cele dedesubt», cântăm cu bucurie în noaptea aceasta“, a spus Înalt Preasfinţia Sa. La sfârşitul slujbei, credincioşii au primit pâinea sfinţită, cunoscută sub numele de „paşti“. La „a doua Înviere“, toţi preoţii din oraş au venit la Catedrala mitropolitană pentru a sluji împreună cu IPS Mitropolit Laurenţiu şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Apoi a avut loc Procesiunea Învierii, prin care bucuria Paştilor a fost vestită în cetate, prin centrul istoric al acesteia.
În noaptea de Înviere, în Alba Iulia, oraşul Marii Uniri, românii au participat la slujbă la catedrala din Alba Iulia, oficiată de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Alături de credincioşi s-au aflat şi urmaşii ctitorilor catedralei, principii Radu şi Nicolae, Elisabeta Karina, sora principelui Nicolae, şi ambasadorul Mihnea Constantinescu, informează basilica.ro.
Mii de credincioşi clujeni au participat sâmbătă noaptea la slujba de Înviere la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, oficiată de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Cu puţin timp înainte de miezul nopţii, arhiereul a oferit clerului şi credincioşilor Lumina Sfântă adusă de la Biserica Sfântului Mormânt. După citirea Evangheliei, potrivit Radio Renaşterea, Mitropolitul Clujului a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre biruinţa vieţii asupra morţii: „Mărturiseşte sărbătoarea luminată de astăzi că în capătul căii Domnul Iisus Hristos Cel înviat din morţi ne aşteaptă şi pe noi. În prima epistolă către Corinteni, Sfântul Apostol Pavel le răspunde unor sceptici care se îndoiau de învierea morţilor spunând că dacă în Adam toţi murim, în Hristos toţi vom învia, pentru că dacă nu a înviat Hristos, zadarnică este şi propovăduirea noastră şi credinţa voastră. Dar Hristos a înviat din morţi, făcându-Se începătură învierii tuturor celor adormiţi. Aceasta-i bucuria cea mare pe care o sărbătorim la Paşti, moartea a fost călcată în picioare de Mântuitorul Iisus Hristos. Şi de aceea cea mai mare bucurie ne-o aduce ziua de Paşti“, a spus Înalt Preasfinţia Sa.
Praznicul praznicelor sărbătorit de credincioşii olteni
Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a oferit Lumina Sfântă credincioşilor care au venit la Catedrala mitropolitană, întreaga suflare vestind Învierea Domnului prin lumină şi tradiţionala cântare „Hristos a înviat!“. După slujba Învierii, credincioşii prezenţi au participat la Utrenie şi Sfânta Liturghie, iar la final au primit „paşti“.
La Râmnicu Vâlcea, Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim a fost oferită credincioşilor de Înalt Preasfinţitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care, împreună cu Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al aceleiaşi arhiepiscopii, a săvârşit slujba de Înviere pe un podium în aer liber, în curtea catedralei. În cadrul slujbei de Înviere, Înalt Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt făcând referire la Învierea Mântuitorului din morţi, dar şi la învierea noastră. „Această chemare la lumină în noaptea de Paşti, precum şi aprinderea făcliilor din candele din Sfântul Altar reprezintă legătura noastră cu Hristos Cel înviat şi dorinţa de a trăi împreună cu El, în lumina învăţăturii Sale dumnezeieşti. Praznicul Învierii Domnului pe care ne-a învrednicit Preamilostivul Dumnezeu să-l ajungem cu pace şi cu sănătate ne învăluie în razele lui de bucurie şi linişte sufletească, fiindcă ne descoperă adevărul credinţei noastre în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Biruitorul morţii şi Stăpânul vieţii. Învierea aduce, aşadar, o bucurie mare pentru toată lumea“, a spus Înalt Preasfinţitul Gherasim, potrivit arhiram.ro.
În Drobeta-Turnu Severin, la Catedrala episcopală a Episcopiei Severinului şi Strehaiei, Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost oferită de Preasfinţitul Nicodim, chiriarhul locului, afară, în aer liber, numeroşilor credincioşi care au venit să se bucure de sărbătoarea Învierii Domnului. După slujba Învierii oficiată în faţa catedralei ce se construieşte, a fost săvârşită Sfânta Liturghie, la final credincioşii mergând acasă cu „paşti“. Şi la catedrala din Slatina, slujba Învierii a fost săvârşită de Preasfinţitul Sebastian, chiriarhul locului, care a oferit Lumina Sfântă credincioşilor, slujind apoi Sfânta Liturghie.
Învierea Domnului prăznuită în Mitropolia Banatului
Şi credincioşii din Mitropolia Banatului au primit la slujba de Înviere Sfânta Lumină aprinsă în mod miraculos la Ierusalim. Sfânta Lumină a fost adusă la Timişoara de la Bucureşti, iar de aici a fost distribuită în eparhiile mitropoliei şi apoi în numeroase parohii.
La Arad, credincioşii au participat la slujba Învierii săvârşită de Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care apoi a săvârşit şi Sfânta Liturghie şi a ţinut cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi.
În Timişoara, Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala mitropolitană de Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Impunătoarea catedrală s-a arătat neîncăpătoare pentru miile de credincioşi, veniţi să cinstească marele praznic al Învierii în capitala Banatului. Întreg centrul oraşului strălucea în lumina lumânărilor, iar mulţimea de credincioşi se întindea de la Catedrala mitropolitană până în faţa Operei Române.
La Caransebeş, numeroşi credincioşi au participat la slujbă în noaptea de Înviere la Catedrala „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul“ din oraş, la slujba săvârşită de către Preasfinţitul Lucian, chiriarhul locului.
Prima parte a slujbei a fost oficiată pe esplanada catedralei, apoi a continuat în interiorul acesteia. Sfânta Liturghie solemnă a Sfintelor Paşti a fost săvârşită dimineaţa de PS Lucian în aceeaşi catedrală. După-amiază, PS Lucian a oficiat slujba celei de „a doua Învieri“, în Catedrala episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia, potrivit tradiţiei Bisericii noastre, a fost citită pericopa evanghelică în mai multe limbi.