„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Slujbe arhiereşti la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, la începutul anului unversitar
Cadrele didactice şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi au participat joi, 2 octombrie 2014, la slujba Sfintei Liturghii şi la slujba de Te Deum, prilejuite de începutul anului universitar. Slujbele au fost oficiate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care a făcut parte şi părintele Andrew Louth, membru al Academiei Britanice şi profesor emerit de studii patristice şi bizantine la Universitatea Durham, Marea Britanie, şi la Universitatea Vrije din Amsterdam, Olanda.
Studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi au început anul universitar prin rugăciune. Joi dimineaţă, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi a fost oficiată Sfânta Liturghie de către IPS Mitropolit Teofan, la finalul căreia a fost citită o rugăciune de binecuvântare a noului an de studiu. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, părintele prorector Gheorghe Popa, părintele decan Ion Vicovan, precum şi ceilalţi părinţi profesori, alături de un invitat special, părintele Andrew Louth, membru al Academiei Britanice şi profesor emerit de studii patristice şi bizantine la Universitatea Durham, Marea Britanie, şi la Universitatea Vrije din Amsterdam, Olanda, cel care a adresat şi cuvânt de învăţătură studenţilor după citirea Evangheliei.
„Prin disponibilitatea de a ne afla în rugăciune în faţa lui Dumnezeu, inimile noastre se deschid către cunoaşterea Acestuia“
„Există pericolul să credem că teologia învăţată în şcoală ne oferă cheia înţelegerii tainelor lui Dumnezeu. În parobolele lui Iisus ni se arată că această cheie este înlăuntrul nostru, în inima noastră. În Omiliile Sfântului Macarie găsim expresia „a lucra pământul inimii“, care se referă la lucrarea rugăciunii. Numai prin disponibilitatea de a ne afla în rugăciune în faţa lui Dumnezeu, inimile noastre se deschid către cunoaşterea Acestuia. Pentru ca studiile voastre teologice să aibă un sens pentru Biserică şi să folosească aproapelui dumneavoastră, trebuie să fie complementate de rugăciune constantă şi serioasă“, le-a transmis părintele Andrew Louth studenţilor teologi ieşeni.
La finalul Sfintei Liturghii a adresat câteva gânduri IPS Teofan, menţionând trei aspecte prin care părintele Dumitru Stăniloae i-a definit pe profesorii şi studenţii facultăţilor de teologie ortodoxă: „Ce este dascălul de teologie, ce este oare studentul facultăţii de teologie, dacă nu omul lui Dumnezeu cel chemat să facă lucruri de evanghelist? Spune părintele Dumitru Stăniloae că dascălul de teologie şi studentul teolog sunt chemaţi să crească în permanenţă în Duhul şi Duhul Sfânt să crească în permanenţă în fiinţa lor, căci definiţia lor este în primul rând duhovnicia. În al doilea rând, dascălul de teologie şi studentul teolog sunt chemaţi să fie oameni vii întru adâncuri, vii în efervescenţa spiritului, iar în al treilea rând părintele Stăniloae spune că dascălul de teologie şi studentul de teologie au datoria să trăiască darul teologiei în sensul teofiliei“.
Părintele profesor univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, a mulţumit la final Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, părintelui profesor Andrew Louth şi celorlalţi părinţi co-slujitori pentru prezenţă. Părintele decan a subliniat, de asemenea, chemarea pe care Dumnezeu o adresează în permanenţă fiecărui creştin: „Subliniez faptul că ne aflăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, la cea de-a douăzeci şi cincea deschidere de an universitar - un prim sfert de secol, după evenimentele din decembrie 1989. Duminica trecută, în bisericile noastre a fost citită Evanghelia cu pescuirea minunată, în urma căreia au fost chemaţi cei dintâi apostoli. Evanghelia acestei zile (joi - n.red.) se referă tot la chemarea apostolilor, la lista acestora, şi mă gândesc că aceste două sfinte evanghelii au pentru noi şi pentru studenţii teologi un mesaj. Este vorba de o chemare. Dumnezeu ne cheamă mereu, ne cheamă neîncetat, după cum ne spune Evanghelia: stă la uşă şi bate. Reţinem şi un aspect, anume faptul că atunci când i-a îndemnat Mântuitorul pe Sfinţii Apostoli, mai cu seamă pe Simon, să arunce mreaja la adânc şi să pescuiască, acesta, Simon, a spus: „Doamne, toată noaptea ne-am ostenit şi nu am prins nimic, dar la cuvântul Tău, aşa vom face“. În acel moment au prins mulţime nenumărată de peşti, încât amândouă corăbiile erau gata să se scufunde. Simon, cu toată experienţa lui, fiind pescar de meserie şi la vârsta lui înaintată, s-a pus în ascultarea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu l-a copleşit cu binecuvântarea Sa. Acesta este şi îndemnul meu către studenţii teologi: să se pună în ascultarea lui Dumnezeu, iar toate celelalte li se vor adăuga lor“.