În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Slujbe arhiereşti pentru mângâierea pelerinilor
Programul liturgic şi duhovnicesc al sărbătorii hramului Catedralei patriarhale are anul acesta o strălucire deosebită. Pe scena amenajată în curtea Patriarhiei şi în Catedrala patriarhală se săvârşesc, de dimineaţă până seara, slujbele specifice acestei perioade îmbinate cu cântări ale Sfintei Cruci, ale Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, şi ale Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, toate menite să aducă bucurie miilor de pelerini care aşteaptă să se închine la cinstitele moaşte.
A treia zi a sărbătorii hramului a început duminică seara cu slujba Privegherii în cinstea Sfinţilor Împăraţi Contantin şi Elena, ocrotitorii Catedralei patriarhale, săvârşită de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Slujba a fost săvârşită pe podiumul special amenajat în apropierea Catedralei patriarhale, în prezenţa pelerinilor care aşteptau încă, la oră târzie, să se închine la cinstitele moaşte. La final, PS Varsanufie a adresat pelerinilor un cuvânt de întărire duhovnicească, îndemnându-i la răbdare, ca virtute aducătoare de bucurie şi de pace. Sfânta Liturghie a fost săvârşită ieri dimineaţă, la Catedrala patriarhală, de către Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. Pelerinii care s-au aşezat la rând de la primele ore ale dimineţii pentru a se ruga la sfinţii ocrotitori au putut viziona slujba pe ecranele amplasate în apropierea baldachinului care adăposteşte cinstitele moaşte. În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, PS Macarie a explicat credincioşilor înţelesurile duhovniceşti ale fragmentului citit din Sfânta Evanghelie după Luca, despre mărturisirea curajoasă pe care trebuie să o dea omul pentru Fiul lui Dumnezeu. "Mântuitorul Iisus Hristos îndeamnă, în cuvântarea Sa, pe cei care îl urmează să se ferească, nu faţă de cei care ucid trupul, ci faţă de cei care, după ce ucid trupul, au puterea să-l arunce în ghenă. Pe cei care doresc să îi urmeze, Mântuitorul îi încurajează prin cuvintele "Voi sunteţi prietenii mei!", arătând prin aceasta că în Biserică avem posibilitatea să fim prietenii şi fraţii Fiului lui Dumnezeu. În purtarea Sa de grijă, Dumnezeu ocroteşte până şi pe cele mai mici vieţuitoare, cum sunt vrăbiile despre care se aminteşte în Evanghelia citită, iar noi nu trebuie să ne temem sau să ne înfricoşăm pentru că suntem mult mai de preţ decât acestea. Noi, oamenii, trebuie să-L urmăm pe Hristos şi, dacă este nevoie, să-L mărturisim până la sacrificiu, aşa cum au făcut-o martirii Bisericii noastre. Mântuitorul Iisus ne încredinţează că cel ce va mărturisi pentru El înaintea oamenilor va mărturisi şi El pentru acela înaintea lui Dumnezeu şi îl putem mărturisi pe Hristos cel răstignit şi înviat, în mod deosebit, prin viaţa noastră şi prin faptele noastre", a spus PS Macarie. Aseară, slujba Privegherii a fost săvârşită în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti.