De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujbe de pomenire în Capitală pentru eroii Revoluției române
La Catedrala Patriarhală din București a fost săvârșită vineri, 22 decembrie, o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit în urmă cu 34 de ani, în zilele sângeroase ale Revoluției din 1989, pentru credința, demnitatea poporului român și eliberarea de sub regimul totalitar comunist. Slujba Parastasului a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai catedralei. Slujbe de pomenire au fost săvârșite în aceeași zi în Capitală și la troițele ridicate în amintirea luptelor și a eroilor căzuți.
În cuvântul de învățătură rostit la final, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre vitejia martirilor Revoluției din 1989: „După 41 de ani de umilințe, de nedreptăți, românii au dobândit într-o anumită măsură, după cum și-au dorit, libertatea. De aceea, în acele zile ale lunii decembrie, în Timișoara, București și în multe dintre orașele importante ale țării s-a strigat insistent «Libertate!». S-a strigat astfel pentru că în acești 41 de ani cel mai mult le-a lipsit românilor libertatea. Dintre cei care au suferit în mod evident a fost Biserica, oamenii de viță nobilă, intelectualii și cei care aveau felurite daruri și care nu au fost pe placul orânduirii comuniste. Este destul să amintim că în timpul acestui regim opresiv s-a dorit ca Biserica să fie așezată la marginea societății. Este destul să amintim că la puțin timp după instaurarea regimului comunist monahi mulți au fost scoși din mănăstiri în urma nedreptului Decret 410 din anul 1959. Se știe poate mai puțin că nenumărați preoți și monahi au suferit ani mulți de temniță și poate că unii ar fi rămas poate încă multă vreme dacă nu ar fi fost un act conjunctural de grațiere, după ce deja trecuseră mulți dintre slujitorii Bisericii prin experiența temnițelor comuniste”.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a amintit că un simbol al recunoștinței arătate față de toți eroii români este reprezentat și de Catedrala Națională. „Despre cei care au sfârșit atunci putem spune că s-au aflat în stare de jertfă. Mulți dintre ei au plecat de acasă dorind să exprime în mod public nemulțumirea lor față de atrocitățile regimului comunist. Nu au știut că vor fi secerați de gloanțe în atâtea locuri din Capitală, unde s-au ridicat monumente și unde se săvârșesc slujbe de pomenire. Însă nici un loc nu este mai important decât Catedrala Națională, care îi cinstește pe toți eroii care s-au jertfit în locuri diferite”, a spus Preasfinția Sa.
În ziua de vineri au mai fost săvârșite slujbe de pomenire în București la Monumentul pentru cinstirea eroilor Revoluției din Piața Revoluției; Radiodifuziunea Română și la Televiziunea Română, la troițele din fața și din curtea instituției. La Radiodifuziunea Română slujba de pomenire a fost săvârșită de un sobor de slujitori condus de părintele Costel Burlacu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, evenimentul încheindu-se cu depunerea de coroane de flori din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor, dar și a autorităților de stat și a mai multor asociații și fundații dedicate memoriei eroilor Revoluției.
În continuare, părintele vicar eparhial Costel Burlacu a mers la Monumentul Eroilor Jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, unde împreună cu un sobor de preoți a săvârșit slujba Parastasului pentru cei care au căzut la datorie în urma evenimentelor din decembrie 1989.