În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Slujbe de sfințire și Taina Botezului săvârșite de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei
În după-amiaza zilei de duminică, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost prezent în Parohia „Sfânta Mare Muceniță Varvara” din Șoldănești, comuna botoșăneană Blândești, unde a oficiat slujba de sfințire a noii case sociale și a noii case parohiale. În continuare, ierarhul s-a deplasat la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani, unde a săvârșit Taina Botezului pentru pruncul Iosif Pătrăucean.
Momente istorice pentru Parohia „Sfânta Mare Muceniță Varvara” din Șoldănești, comuna Blândești, Protopopiatul Botoșani, unde duminică după-amiază Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a sfinţit noua casă socială și noua casă parohială. Vizita ierarhului a însemnat o încununare a eforturilor depuse de preotul paroh Marius-Ioan Grunzac, autorităţile locale și enoriași.
După slujba de sfinţire, pr. Lucian Leonte, protopop al Protoieriei Botoșani, a rostit un cuvânt de mulţumire adresat Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, după care a urmat cuvântul părintelui paroh Marius-Ioan Grunzac: „Doresc să le mulțumesc celor ce ne-au ajutat în realizarea lucrărilor pe care le-am făcut de-a lungul a 17 ani. Lucrările nu se limitează doar la casa socială și casa parohială, ci sunt mai multe. Le mulțumesc autorităților locale pentru sprijin și vă mulțumesc dumneavoastră tuturor, credincioșii noștri de zi cu zi, care ați pus mână de la mână - de la banul văduvei până la fiii satului care nu și-au uitat locurile natale - și am realizat toate câte se văd”.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat: „Ne bucură întotdeauna faptul când, în diferite locuri, pe lângă cele existente, se mai adaugă câte ceva. Mă refer la familia proprie, la satul sau orașul de care aparținem, precum ne bucurăm când răsare ceva și în ograda Sfintei Biserici. Întotdeauna, oricât de bine ai fi așezat în locul în care ești, se cuvine să ascultăm cuvântul Sfântului Apostol Pavel, care spune: Cel ce stă să ia seama să nu cadă. Întotdeauna se cuvine și e loc pentru a se adăuga câte ceva, întotdeauna este loc de mai bine”.
Ca urmare a implicării sale în realizarea lucrărilor de construcţie şi de înfrumuseţare a casei sociale și a casei parohiale, părintele Marius-Ioan Grunzac a fost hirotesit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei întru iconom. De asemenea, au fost evidenţiate persoanele care s-au ostenit cel mai mult şi au ajutat la zidirea caselor, acestea primind distincţii şi diplome de vrednicie.
„Marea lucrare a lui Dumnezeu a fost că toți acești cinci copii au fost născuți prin cezariană”
Tot duminică, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan s-a deplasat la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani, unde a săvârșit Taina Botezului pentru pruncul Iosif Pătrăucean. Nași au fost familia Nicolae și Adriana Barabaș.
Mai multe detalii despre familia pruncului botezat ne-a oferit părintele arhimandrit Teodosie Pleșca, starețul Mănăstirii Zosin din Botoșani: „Părinții copilului botezat sunt din comuna Straja, județul Suceava și se numesc Vasile și Maria Pătrăucean. Chiar de la începutul căsniciei lor, medicul ginecolog i-a avertizat că nu vor putea să aibă copii. Ei însă s-au rugat mult, Dumnezeu S-a milostivit și ei au ajuns acum la al cincilea copil: patru sunt în viață, iar unul a trecut la cele veșnice la scurt timp după naștere. Marea lucrare a lui Dumnezeu a fost că toți acești cinci copii au fost născuți prin cezariană. Acum, la a cincea naștere, mama era în maternitate, iar personalul medical insista să-i facă ceva calmante, gândindu-se că are probleme. Doamna Maria însă a refuzat, spunând că nu are nici o durere. La final, chiar și doctorița care a asistat-o la naștere i-a spus că, într-adevăr, poate să mai aibă și alți copii, văzând că este o minune a lui Dumnezeu lucrarea aceasta. Pe primul copil îl cheamă Teodosie, pe al doilea Efrem, al treilea, o fetiță, Macaria, iar al patrulea, Iosif. Familia Pătrăucean este apropiată mănăstirii noastre, ajutând, de-a lungul timpului, atât Mănăstirea Zosin, cât și mănăstirile Cămârzani, Crăiniceni sau Cozancea”.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat că Botezul reprezintă pecetea lui Dumnezeu asupra celui botezat: „Mare este Taina Botezului unui nou prunc! Dacă am pătrunde cu atenție rugăciunile care au fost citite în pridvorul bisericii și celelalte rugăciuni care au fost citite la slujba Botezului, ne dăm seama de câte lumini și câte frumuseți și câte izvoare de sens și înțelepciune și binecuvântare izvorăsc din această mare Taină a Botezului. M-aș referi acum doar la una din acestea. Ne-am rugat lui Dumnezeu ca în pruncul nou-botezat chipul lui Hristos să Se așeze ca o pecete. Acesta este botezul: pecetea lui Dumnezeu se așază pe taina sufletului celui botezat. Așa cum punem o pecete pe prescură și lăsăm acolo înscrisurile cu inițialele Mântuitorului, așa este și Taina Sfântului Botez: Hristos ia chip în cel care se botează”.
La final, după cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţia Sa i-a oferit în dar pruncului Iosif o Sfântă Scriptură, pentru a-i fi călăuză şi ajutor în viaţa de creştin.