În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujbe şi cateheze în Postul Mare
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat miercuri, în capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite. Ierarhul a adresat un cuvânt de învăţătură tinerilor teologi. În această perioadă a Postului, în biserici au loc cateheze pentru copii şi tineri.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a fost înconjurat, la slujba oficiată în capela Seminarului, de un sobor de preoţi şi diaconi, între care pr. Ioan Chirilă, preşedinte al Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai“, pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox, arhim. Samuel Cristea. Au luat parte la Liturghia arhierească elevi seminarişti şi profesori care, în timpul slujbei, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei le-a vorbit, apoi, celor prezenţi despre post ca nevoinţă trupească, dar şi ca mijloc de mărturisire a lui Hristos în faţa lumii. Tinerii teologi au fost îndemnaţi de Părintele Mitropolit să împlinească cuvintele propovăduite, pentru a nu deveni piatră de poticnire pentru cei din jur. „Noi propovăduim postul, propovăduim respectarea rânduielilor pe care Sfânta Maică Biserică ni le pune nouă la îndemână şi, atunci, dacă altora propovăduim, şi noi nu facem, sigur că putem fi etichetaţi ca făţarnici. Sfântul Apostol Pavel se îngrijea ca şi el să facă ceea ce propovăduia altora. Vedeţi de ce această nevoinţă, postul vostru, al teologilor şi postul nostru, al preoţilor, are şi valoare mărturisitoare, valoare misionară, ca nu cumva, altora propovăduind, ferească Dumnezeu, noi să ne facem de ruşine“, a subliniat IPS Mitropolit Andrei.
La finalul slujbei, ierarhul i-a miruit pe elevii seminarişti şi le-a oferit cărţi duhovniceşti.
Program catehetic la Mociu I
În perioada Postului Mare, în biserica Parohiei Mociu I, Protopopiatul Cluj I, s-a desfăşurat un program catehetic în fiecare miercuri şi vineri seara, susţinut de parohul Iustin Câmpean. Temele dezbătute au fost „Postul“, „Rugăciunea“ şi „Milostenia“. În fiecare seară de cateheză, elevii şi persoanele adulte din parohie au învăţat împreună cu preotul pricesne şi cântări religioase, pe care le-au cântat miercuri şi vineri după slujba Paraclisului Maicii Domnului. Catehezele s-au încheiat săptămâna aceasta, când un număr mare de elevi, însoţiţi de profesoara de religie Mihaela Greble, s-au mărturisit şi împărtăşit, prilej cu care li s-a vorbit elevilor despre Duminica Floriilor. Joi au fost împărtăşiţi şi copiii din cele trei grupe de la Grădiniţa Mociu, care, însoţiţi de educatoare, au adus daruri persoanelor vârstnice de la Căminul de bătrâni „Sfântul Nicolae“ din Mociu.
Cateheză în Mănăştur
Copiii de la Grădiniţa „Licurici“ din Cluj-Napoca au participat miercuri, împreună cu educatoarele, la slujba Ceasurilor oficiate la biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din cartierul clujean Mănăştur. La finalul slujbei, preşcolarii au purtat un dialog cu pr. Bogdan Marian, care le-a explicat modul în care se face corect semnul Sfintei Cruci şi importanţa rugăciunii, care este, de fapt, comunicarea credincioşilor cu Dumnezeu. Pr. Bogdan Marian le-a vorbit despre viaţa Sfântului Nicolae, a cărui icoană au văzut-o zugrăvită pe iconostas, şi despre ocrotitorul bisericii „Sfântul Ioan Gură de Aur“. Copiii s-au închinat apoi la moaştele Sfântului Ioan Hrisostom, prilej cu care au aflat cum a fost adus Sfântul din Comane în Constantinopol, în anul 437. Potrivit pr. Bogdan Marian, copiii au înţeles că înaintea rămăşiţelor pământeşti ale Sfinţilor lui Dumnezeu se cade să aibă respect, pus în practică prin comportament, limbaj şi ţinută. Micii creştini au aflat că Sfinţii sunt cei care ne cheamă la întâlnirea cu ei, prefigurând comuniunea din veşnica Împărăţie a lui Dumnezeu. La finalul întâlnirii, copiii au primit câte o iconiţă cu „Sfântul Ioan Gură de Aur“.