În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Slujbe speciale la Catedrala Patriarhală la începutul Postului Mare
Luni începe Postul Sfintelor Paști, perioadă de pregătire duhovnicească pentru cel mai mare praznic al Bisericii Ortodoxe, Învierea Domnului. Este cel mai lung post din timpul anului bisericesc și reprezintă o călătorie duhovnicească de șapte săptămâni. La Catedrala Patriarhală din București, în săptămâna 27 februarie – 5 martie, vor fi săvârșite slujbe speciale, specifice perioadei Triodului în care ne aflăm.
La Catedrala Patriarhală în primele patru zile ale postului (de luni până joi) va fi oficiată, de la ora 16:00, slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia va fi citit Canonul cel Mare alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul, denumit și „Canonul de pocăință”.
În zilele de miercuri și vineri, de la ora 7:00, vor fi oficiate Miezonoptica, Utrenia şi Ceasurile, iar în continuare va fi săvârșită Liturghia Darurilor înainte sfinţite.
Sâmbătă va fi săvârşită Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar duminică, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
Canonul cel Mare este un lung imn liturgic, alcătuit din 250 de tropare, grupate în nouă cântări, fiind una dintre cele mai impresionante creaţii ale imnografiei creştine. Este citit în patru părți în primele patru zile din întâia săptămână a Postului Mare și integral în miercurea săptămânii a 5-a a Postului.
Liturghia Darurilor înainte sfințite este alcătuită de Sfântul Grigorie Dialogul, Episcopul Romei. Această Liturghie se oficiază numai în postul ce ne pregăteşte pentru sărbătoarea pascală.
Postul Sfintelor Paşti cuprinde postul de 40 de zile, numit şi Postul Mare, la care se adaugă şi Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului, cunoscută şi sub numele de Săptămâna Mare. Tot acest răstimp liturgic îndeamnă la pocăință, smerenie și curățire sufletească, vreme în care credincioșii se pregătesc să primească cu vrednicie Sfânta Împărtășanie, iar la finalul acestei călătorii duhovnicești să cânte într-un glas „Hristos a înviat!”.