De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujire a Episcopului Hușilor în catedrala din Bârlad
În a treia zi de Paști, 18 aprilie, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Grigorie Palama” din municipiul Bârlad.
Din soborul slujitorilor au făcut parte și părinții consilieri de la Centrul eparhial Huși, alături de părintele paroh Ciprian Tacu.
În cuvântul adresat celor prezenți, ierarhul Hușilor a vorbit despre legătura indestructibilă dintre lectura Sfintelor Scripturi și împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos: „Există o legătură indestructibilă între citirea Sfintelor Scripturi, Hristos Care Se tâlcuiește pe Sine în fața celor doi ucenici, și Sfânta Euharistie.
Hristos ni Se dăruiește, în cadrul Liturghiei, în cuvântul Evangheliei. El Se tâlcuiește pe Sine Însuși și ne inspiră pe noi, cei care Îl slujim, să descoperim sensurile pe care ni le împărtășește, conținuturi care își capătă deplinătatea lor atunci când ne împărtășim (când Îl primim pe Hristos din potirul euharistic, când ne hrănim cu Trupul și Sângele Lui)”.
Preasfinția Sa a afirmat că înțelegerea și asumarea cuvintelor Sfintelor Scripturi sunt depline prin împărtășirea cu Cel care le-a inspirat: „Sfânta Împărtășanie ne face conștienți de lucrarea minunată a cuvântului lui Hristos în inima și în viața noastră. Sfânta Euharistie ne ajută să conștientizăm - așa cum au conștientizat cei doi ucenici, Luca și Cleopa - că Hristos arde în inima noastră, ne încălzește inima. Din această căldură a lui Hristos, Care ni Se împărtășește în cuvântul Său, noi accedem la sensuri profunde ale Sfintei Scripturi. Oricât accent ar pune cultele neoprotestante pe citirea Sfintei Scripturi, ghidându-se după formula «sola Scriptura» (numai Scriptura), înțelegerea cuvântului lui Dumnezeu este nedeplină, nu are aceeași claritate și limpezime”.