Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujire arhierească în Muşata, Vaslui
Duminică, 2 august, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit slujba de sfinţire a noii biserici din localitatea Muşata, filie a Parohiei Rânceni, Protopopiatul Huşi. Din soborul preoţilor au făcut parte şi părintele protopop Marius Antohi şi părintele paroh Ionuţ Polei, informează Biroul de presă al eparhiei.
Ierarhul a săvârşit slujba de târnosire a noului locaş de cult, ce a fost pus sub ocrotirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi a Sfântului Mucenic Efrem cel Nou, după care a explicat celor prezenţi principalele momente ale acestei slujbe. A urmat apoi Sfânta Liturghie, oficiată la un Altar de vară amenajat în apropierea locaşului de cult.
„Mâinile acelor oameni, care au primit mâncarea de la Apostoli, au devenit ca nişte mese, ca un căuş, aşa cum noi, în noaptea de Înviere, suntem atenţi, foarte grijulii, cu mâinile noastre, să apărăm lumina pe care o primim. Acei cincisprezece mii de oameni au fost foarte disciplinaţi şi au mâncat cu conştiinţa că acea pâine era darul lui Dumnezeu. În sufletele lor s-a activat responsabilitatea. Nu te poţi comporta cu neglijenţă când Dumnezeu îţi aşază în palme un dar extraordinar. Acest pasaj evanghelic este frumos atât prin atitudinea lui Dumnezeu faţă de oameni, cât şi prin atitudinea oamenilor faţă de darurile lui Dumnezeu. Domnul nu îl lasă pe om să plece flămând. Îl hrăneşte prin cuvântul Său. Acei oameni stăteau nemişcaţi în faţa cuvântului Lui, încât ziua a trecut, şi ei nu simţeau foamea. Dumnezeu, Cel care are grijă de viaţa noastră atunci când ne este foame, la modul fizic, nu ne trimite la plimbare, dacă noi ascultăm de El şi avem credinţă”, a spus Preasfinţitul Părinte Ignatie.
Totodată, Preasfinţia Sa a evidenţiat responsabilitatea de care trebuie să dăm dovadă în raport cu ceea ce Dumnezeu ne oferă în viaţă: „Tot ceea ce este în jurul nostru, tot ceea ce noi deţinem, viaţa noastră, sănătatea, familia, mediul înconjurător, toate sunt darurile minunate ale lui Dumnezeu. Din păcate, nu avem această conştiinţă a responsabilităţii. Poate suntem atenţi faţă de copiii noştri şi ne străduim, pentru că îi iubim, să le acordăm o educaţie adecvată. Cel mai mult neglijăm mediul înconjurător. Aceasta este o formă de a profana darul creaţiei. Cei adunaţi în acel pustiu erau oameni responsabili. Aveau grijă să nu cadă nici o fărâmitură jos. Învăţăm din atitudinea celor cincisprezece mii de oameni responsabilitatea faţă de darurile lui Dumnezeu. Noi credem că minunea ţine de spectacol. Nu! Minune este şi că respirăm, şi că vedem; minune este şi să gândim limpede, să avem puterea de a raţiona; minune este şi să fim înţelepţi, să dăm un sfat unuia care rătăceşte; minune este şi să ne educăm copiii. Să fim responsabili şi să ne bucurăm de darurile lui Dumnezeu. Noi ne lamentăm de ceea ce ne lipseşte şi nu mai avem vreme să ne bucurăm de ceea ce avem”.
La finalul Sfintei Liturghii, în semn de preţuire pentru zidirea noului locaş de cult, Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Ionuţ Polei şi a oferit diplome de vrednicie celor care s-au implicat în edificarea bisericii.
Tot în aceeaşi zi, începând cu ora 15:00, ierarhul Huşilor a oficiat şi slujba de resfinţire a bisericii parohiale din Rânceni, restaurată de părintele Ionuţ Polei alături de creştinii din parohie: „Am cerut lui Dumnezeu ca această biserică să fie «liman celor înviforaţi, lecuire pentru cei bolnavi şi înfricoşare pentru diavoli». Ori de câte ori venim la biserică, învăţăm să ne împropriem modul de vieţuire al lui Hristos“.