La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Slujire arhierească în Parohia Măureni, județul Caraș-Severin
În Duminica a 5-a după Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Măureni, Protopopiatul Reșița, județul Caraș-Severin. Respectând toate măsurile de siguranță, credincioșii din această localitate au venit la sfânta slujbă să se bucure duhovnicește, întrucât în ultima perioadă nu au putut participa la cultul divin public. Ierarhul le-a vorbit despre pericopa evanghelică din această duminică, îndemnându-i să reflecteze la convorbirea pe care a avut-o Mântuitorul Iisus Hristos cu femeia samarineancă. Făcând referire la „apa cea vie”, ierarhul a spus că aceasta este credința în Iisus Hristos.
„Am venit la dumneavoastră astăzi să ne bucurăm împreună la sfânta biserică, pentru că suntem chemați la credință statornică, puternică şi constantă ca să primim în dar apa cea vie. Acest dar îl vom primi la sfânta biserică dacă venim să ne întâlnim cu Mântuitorul Iisus Hristos, mai ales acum când suntem însetați după Cuvântul lui Dumnezeu, deoarece am fost nevoiți să stăm acasă mai bine de două luni. Pentru a putea primi apa vieții, pâinea vieții și lumina lui Hristos trebuie să venim la spitalul duhovnicesc, unde ne tămăduim de orice boală și orice neputință”, a spus Preasfinția Sa.