La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Slujire arhierească în Parohia Micălaca Veche
Duminica Lăsatului sec de brânză a însemnat pentru credincioşii Parohiei Arad Micălaca Veche prilej de aleasă bucurie. Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a slujit Sfânta Liturghie în paraclisul de la demisolul bisericii aflate în construcţie.
În cuvântul de învăţătură, chiriarhul a transmis celor prezenţi îndemnurile potrivite perioadei liturgice în care ne găsim, întemeiate pe citirile biblice ale Duminicii din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, cap. 13, 11-14; 14, 1-4 şi din Sfânta Evanghelie după Matei, cap. 6, 14-21, care arată principalele mijloace de aşezare a creştinului pe calea postului ce stă să înceapă: lepădarea lucrurilor întunericului, îmbrăcarea cu armele luminii, umblarea cuviincioasă şi îmbrăcarea în Domnul Hristos. Contextul scrierii epistolei către locuitorii capitalei Imperiului Roman, păgân, aduce până în zilele noastre actualitatea cuvintelor Apostolului privind grija pe care fiecare se cuvine a o avea atât în privinţa ţinerii postului de mâncare, cât şi a nejudecării semenului, a feririi de tot ce se înfăţişează ca păcat. Evanghelia iertării din Duminica aceasta va adeveri pentru tot omul, dacă a înţeles cuvintele Rugăciunii Domneşti, că iertarea divină nu poate avea loc fără acordarea ei între semeni. Comorile de care vorbeşte Sfânta Scriptură, comori ale bunătăţii, ale dragostei, ale facerii de bine, trebuie adunate acolo unde-i este locul inimii, acolo unde nu pot fi distruse nici de răuvoitori, nici de stricăciunea lumii. IPS Timotei a menţionat prezenţa în număr mare a copiilor din parohie îmbrăcaţi în stihare, care, la momentul potrivit, au rostit Crezul, împreună cu toţi credincioşii, dând un adevărat exemplu de răbdare şi cuminţenie, spre mângâierea părinţilor şi bunicilor lor. La finalul Sfintei Liturghii, a fost hirotesit duhovnic părintele Valentin Herbei, noul preot al Parohiei Buhani, Protopopiatul Sebiş. Sfinţirea crucilor şi a clopotelor A urmat momentul emoţionant şi, totodată, dătător de nădejde în viitor pentru credincioşii şi preoţii parohiei, anume sfinţirea celor două cruci care vor fi aşezate pe cupola centrală a bisericii cu hramul "Naşterea Domnului" şi pe turnul-clopotniţă aflat în preajma acesteia, cât şi a celor trei clopote, turnate la Innsbruck, Austria. Părintele paroh Iacob Bupte a mulţumit Înalt Preasfinţitului Timotei pentru prezenţa şi împreuna-rugăciune înălţată Milostivului Dumnenzeu în această zi premergătoare Sfântului Post al Paştilor, precum şi credincioşilor care au făcut cu putinţă ca, într-un timp cât mai scurt, crucile bisericii să o străjuiască, iar clopotele, după trebuinţă, pe vii să îi cheme şi pe morţi să îi plângă.